Milan Volf: Nechceme se bít se státem, ale senátoři jsou odtrženi od reality

Podle primátora se v Kladně snížila kriminalita
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Města, která na svých územích vyhlásila oblasti se sociálně nežádoucími jevy, chtějí společně postupovat proti návrhu senátorů na zrušení části zákona o hmotné nouzi. Na nedávném jednání v Kladně se na tom dohodli zástupci 22 měst s více než půl milionem obyvatel. Jaký to má smysl, čemu chtějí pomoci?

Zástupci měst se postupně podepisují pod takzvané Kladenské memorandum. Starostové si opatření chválí, podle nich je díky němu možné zabránit vzniku a šíření ghett i "obchodu s chudobou". Organizace na pomoc lidem v tísni naopak tvrdí, že negativní jevy nezmírní, ale prohloubí.

Podle kritiků se lidé budou přesouvat a soustředit v místech, kde pomoc získají. Dvě desítky senátorů proto požádaly Ústavní soud, aby část zákona s tímto opatřením zrušil.

Více sofistikovaný postup

Podle primátora Kladna Milan Volf se zatím k memorandu připojilo 15 samospráv, jejichž městské rady již tento postup schválily. Města chtějí být účastníkem budoucího řízení u Ústavního soudu, Volf tomu však velké naděje nedává. "Řekli jsme si, že prvním mezníkem bude Ústavní soud. Předpokládám, že máme šanci tak deset procent, že by to nebylo zrušeno," odhadl. Pokud radnice spor prohrají, znovu se sejdou a budou řešit, co dál. Podle primátora by už měly postupovat "více sofistikovaně", blíže to ale neupřesnil. "Nechceme se bít se státem. Chceme se spojit a ten problém vyřešit."

Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v místech, kde se narušuje veřejný pořádek, ohrožují děti či jsou lidé pod vlivem alkoholu a drog, dává radnicím loňská novela o hmotné nouzi. Do takových lokalit úřad práce nemůže vyplácet doplatky na bydlení novým žadatelům. Zástupci Kladna, Ústí nad Labem, Litvínova a dalších měst si podle Volfa opatření chválí. Například v Kladně se díky němu zastavila migrace a snížila kriminalita. "Nikdo opatřením nebyl negativně postižen," tvrdil Volf.

Nemají dostatek informací?

Poukázal na to, že příliv nepřizpůsobivých obyvatel počítají obce od několika set až po tisíce. Možnost regulovat doplatek na bydlení pro nově příchozí je podle něj jedinou obranou. "Krok senátorů podat podnět k jeho zrušení ukazuje na naprosté odtržení od reality. Senátoři nemusí denně žít vedle lidí, kteří nemají žádný vztah k městu, k sousedům, nemají žádné povinnosti," dodal kladenský primátor.

Memorandum zatím podepsalo 15 obcí, které zastupují 361 000 obyvatel. Vedle Kladna jde například o Ústí nad Labem, Most, Cheb, Ostravu-Vítkovice, Bílinu, Jirkov, Kadaň, Libušín, Slaný či Přerov. Takzvané bezdoplatkové zóny fungují také v Aši, Sokolově, Duchcově, Karviné či Děčíně. Kladno má oblast se sociálně nežádoucími jevy dokonce na celém svém území. 

Primátor Kladna: Za místní ODS se stydím a Fiala stranu neutáhne. Čtěte zde.
Klíčová slova: