Den dětí se blíží: Těch ze zkumavek je u nás už 150 tisíc, nejstaršímu bude 35

Věda už dnes umí hodně, zázraky však přeci jen nedokáže
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prvního června je tradičně věnováno oslavám Dne dětí. Zhruba pětině párů ale tento svátek jen připomene, že početí vytouženého dítěte není samozřejmostí. Těm šťastnějším se to již díky lékařské pomoci podařilo, řada z nich ale musí být trpělivá a ještě si počkat. 

V současnosti řeší problémy s otěhotněním již každý pátý pár. Kromě nečekaného onemocnění jednoho z partnerů se na tomto faktu často podílí také odkládání mateřství do pozdního věku, které snižuje šanci na přirozené otěhotnění.

Naše poprvé bylo v Brně

Neplodnost hrozí také v případě úrazů či při podstoupení chemoterapie při léčbě rakoviny reprodukčních orgánů. "Pokud se žena snaží rok neúspěšně otěhotnět, doporučuji nechat si vyšetřit hormonální profil, podstoupit ultrazvukové vyšetření a nechat partnera vyšetřit spermiogram. To vše by měla provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem a případně navštívit některé z center asistované reprodukce," radí Petr Pícha, primář pražského GynCentra.

Během roku 2017 se živě narodilo 114,4 tisíce dětí. Jde o nejvyšší počet narozených od roku 2011. Děti narozené vdaným ženám (58,3 tisíce) nadále početně převyšovaly nad dětmi narozenými mimo manželství (56,1 tisíce). 

Prvním dítětem ze zkumavky byl chlapec narozený v roce 1984, letos tak oslaví své 34. narozeniny. Narodil se díky odborníkům z brněnské fakultní nemocnice. Jednalo se tehdy o vůbec první porod takto počatého dítěte ve střední a východní Evropě. Opravdový rozvoj ale nastal až po roce 1989, kdy začala vznikat první soukromá specializovaná centra asistované reprodukce.

Největší akce na světě

Letos proběhne také tradiční setkání dětí ze zkumavky. Jde o největší takovou akci na světě. "Podobná setkání organizujeme řadu let, držíme také světový rekord v počtu dětí ze zkumavky na jednom místě," prozradil Jaroslav Hulvert, primář IVF klinického centra ISCARE, a dodal, "Pomoc se založením rodiny neplodným párům už pro nás na klinice dávno není jen zaměstnáním. Být svědkem toho, jak "naše" děti rostou, sílí a dospívají, je k nezaplacení. Možná i díky tomu máme velmi vysokou úspěšnost zákroků/léčby."

Social freezing jako investice budoucnosti

Mladí v západní Evropě myslí na svou budoucnost, a tak často podstoupí tzv. Social freezing, neboli zmrazení pohlavních buněk. Tento krok jim do budoucna poskytuje jistotu založení rodiny. Jedná se o preventivní zamrazování spermií a oocytů, tedy mužských a ženských zárodečných buněk, za účelem jejich pozdějšího využití. Tento proces dává mužům a ženám možnost počít geneticky vlastního potomka i v době, kdy již nejsou plodní.

Prvnímu v Česku uměle počatému dítěti je dnes přes třicet let. Aktuálně se u nás ročně narodí více než pět tisíc dětí ze zkumavky. Celkem tak letošní Den dětí oslaví více než 100 tisíc dětí narozených díky umělému oplodnění. 

Přišla o nedonošené dítě, prošla si peklem. Příběh paní Veroniky přesto končí malým zázrakem. Více čtěte zde.