Jedeme k moři: Bibione už není jako dřív, nabízí skvělé pláže, servis na úrovni i spoustu zábavy

Bibione vás možná mile překvapí, nabízí zábavu pro každého
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Italské letovisko Bibione patří dlouhodobě k nejvíce navštěvovaným letoviskům českých turistů, mířících každoročně k moři. Již od revoluce si zachovává toto město velkou oblibu, a to díky především poměrně krátké vzdálenosti z České republiky, celkem příznivým cenám za ubytování, zábavě i bohatému kulturnímu vyžití pro celou rodinu. Právě k Jaderskému moři se vydáme na první zahraniční cestu našeho nového seriálu o dovolených.

Ačkoliv by se mnohým mohlo zdát, že dovolená v Bibione zkrátka už není tolik „in“, stále si jistě najde svou klientelu, která si užije krásných širokých písečných pláží i solidního moře, večer zajde na vyhlášenou italskou pizzu do přímořské restaurace nebo „zadovádí“ na místní diskotéce.

Kromě toho se dá i udělat výlet lodí do nedalekých Benátek, kde lze prožít nezapomenutelný kulturní zážitek v podobě starověkých památek, prožít si romantický večer v krásných benátských uličkách či dokonce se nechat povozit na typické gondole.

Ještě v roce 1959 bylo Bibione pouze bažina. Poté zde však byla vysazena rychlerostoucí vegetace (především kanadské topoly) a situace se změnila. V 80. letech se zde pak začaly stavět hotely. Místní hoteliéři nasadili nízké ceny, které přitáhly mj. i českou, slovenskou a polskou klientelu.

Bibione pro malé i velké

Jen šest kilometrů od Bibione je vzdálené město Lignano a v něm se na čtyřiceti tisících metrech čtverečních rozkládá mohutný zábavní park Gulliverlandia. Jeho součástí je mimo jiné i akvárium s mořskými živočichy včetně žraloků.

Skluzavky, tobogány a další vodní atrakce jsou zase ukryty v nedalekém aquaparku, kde se „vyřádí“ zástupci všech věkových kategorií. A toho, kdo nemá rád aktivní pohyb, jistě potěší Parco Zoo. V něm se dá kromě sledování exotických živočichů i rostlin účastnit mnoha pořádaných zábavných akcí.

Přečtěte si i o blížící se "plavkové sezoně". Už jste na ni připraveni? Více čtěte ZDE.

Dnešní Bibione je výrazně jiné než například před dvaceti lety – mnohem modernější. A nutno dodat, že i Češi jsou vyspělejší. Na plážích i v ulicích malebného městečka jich je sice stále hodně, ale v daleko menším měřítku potkáváme turisty se svačinou v batůžku, bílými ponožkami v sandálech či ledvinkou kolem pasu. Možná je to zapříčiněno jak poměrně přijatelnými cenami potravin v italských supermarketech, tak i slušnou cenou ve vybraných italských restauracích.

Pláž oceněna modrou vlajkou, servis na úrovni

Bibione se může pochlubit i jednou z nejkomfortněji udržovaných pláží v celé Itálii, která proslula zaměřením na ekologii. Na čistotu tady zkrátka dbají intenzivně a to se v minulosti nejednou vyplatilo. Nezisková organizace Nadace pro ekologickou výchovu (FEE) totiž už několikrát udělila pláži ocenění v podobě tzv. modré vlajky. Vyhrazená místa pro pejskaře, vzorná údržba WC, propracované odpadové hospodářství, údržba písku... v Bibione na pláži je skutečně čisto. I proto sem začali jezdit turisté i z vyšších evropských sort či bohatí Rusové.

Bibione vás možná mile překvapí, nabízí zábavu pro každého

Modrá vlajka však není jedinou zajímavostí jedenáctikilometrové pláže tohoto letoviska. Bibione se může pochlubit i dalšími dvěma triumfy. Jako první pláž v celé zemi vykázalo ze svých písků kuřáky. A také, pro italské městské pláže poněkud netypicky, nemusíte za vstup na pláž nikdo zaplatit ani jediné euro. Tedy v případě, že zvolíte jako své „stanoviště“ místo v písku před slunečníky či za nimi.

Jakmile získáte místo na břehu, můžete se pak těšit i na SMS plážový servis. Máte chuť na pravou italskou pizzu či nějaký dobrý chlazený nápoj? Stačí jen poslat jednu SMS zprávu a plážový zaměstnanec vám s úsměvem přinese vše, co si budete přát.

Části Bibione: Lido dei Pini - moderní část města s majákem, Spiaggia - největší část, s vyhřívaným bazénem a tržištěm, Lido del Sole a Pineda - klidnější čtvrť, vhodná pro rodiny s dětmi.

Ani cesta či ubytování člověka nezruinuje

Jak jsme již zmínili, jedním z hlavních bodů, proč mnoho lidí vybírá dovolenou v Bibione, je i poměrně krátká a vozem dojezdová vzdálenost. Ta, při výjezdu z Prahy, dosahuje zhruba 750 kilometrů a pokud nepočítáme nejrůznější přestávky, dá se zdolat za necelých osm hodin. Podle výpočtu ÚAMK se pak náklady na zpáteční cestu vyšplhají na zhruba tři až tři a půl tisíce korun. V nich jsou zahrnuty, kromě paliva, i poplatky za mýto v Itálii a desetidenní dálniční známka v Rakousku, přes které se jeví cesta jako nejvhodnější.

A ani cena za apartmán pro čtyřčlennou rodinu není žádná horentní, vyjde zhruba okolo 800 euro. Tříhvězdičkový hotel s polopenzí pak stojí pro jednu dospělou osobu zhruba na 100 euro za noc.

Tak rozhodnete se letos třeba po delší době opět vyzkoušet italské Bibione? Doporučujeme, možná budete mile překvapeni…

Znáte už novinku posledních měsíců ve stylu Airbnb? Nikoliv? Pak více čtěte ZDE.