Kde ty peníze jsou? Nová linka čistírny se prodražila o 298 milionů

Úpravy byly nutné kvůli pojišťovně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je celkem běžné, aby cena stavby byla ve finále vyšší, než se původně předpokládalo. Ale skoro 300 milionů navíc? Nová vodní linka pražské Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově bude stát oproti původně plánované ceně o zhruba 298 milionu korun víc.  Největší současná pražská investice tak celkově vyjde na 6,1 miliardy korun.

Vícepráce vznikly v důsledku povodní 2013 a následné nutnosti rozšířit protipovodňovou ochranu z původní pětileté na dvacetiletou vodu. To požadovala pojišťovna, která jinak nebyla ochotna novou stavbu pojistit. S rozšířenou ochranou by linka měla být schopná provozu i při povodních na úrovni dvacetileté vody a po uzavření by měla odolat i povodni ještě o půl metru vyšší, než byla ta v roce 2002.

Největší část z peněz navíc spolkly stavební práce, které stály zhruba 285 milionů korun. Dodatečné projekční práce si vyžádaly asi 8,5 milionu a na 4,7 milionu vyšlo navýšení pojistného.

Stavba prý byla nutná

Novou vodní linku, sloužící k čištění odpadních vod, musí město postavit i kvůli přísnějším ekologickými předpisům EU. Stavba začala v roce 2015. Linka by měla být dokončena 18. září, poté vstoupí do zhruba tříměsíčního provozu, kdy se vypěstují bakterie, které se pro čištění vody využívají. Následovat bude roční zkušební provoz, kdy se bude testovat, jestli nové zařízení odpovídá stanoveným parametrům. Po dokončení stavby město plánuje rekonstrukci stávající vodní linky.

Radní loni rozhodli, že novou část čistírny bude provozovat městem vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Dosud čistírnu spravují Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které mají do roku 2028 od města pronajatou pražskou vodohospodářskou síť. Po skončení smlouvy chce město provozovat celou čistírnu.

Čistírna vod na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, čímž se navýšila její kapacita. Původně měla Praha začít plnit přísnější ekologické limity EU pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011, vyjednala si ale výjimku.

Tuk nepřítelem kanalizací, pod Čechovým mostem zadržoval 6 tun odpadu. Co vše může způsobit? Více čtěte zde.