Počítačové hry jako boj o život. Jak poznáme, že už je to přes čáru?

Závislost na počítačích je velmi nebezpečná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Závislost na počítačových hrách už má několik obětí. Jsou případy, kdy je hráč odtržen od reality a zapomíná na základní potřeby. Umrtí hladem či předávkování cukrem. To jsou několikadenní maratony počítačových hráčů.

Závislost na počítačových hrách je dle odborníků mentální porucha. “Poctiví” hráči mají v těchto případech žebříček hodnot nastavený jasně. Není nic nad hraní her. Že vám to zní jako nesmysl? To není všechno!

Ve Spojených státech dnes existují soukromé kliniky na léčbu závislosti počítačových her. V některých státech je hraní počítačových her označeno jako jedno z hlavních zdravotních rizik. 

Nejenom děti

Dnes už se hraní počítačových her netýká pouze dětí a mladistvých. Některým jedincům uteklo při nekonečném pohledu do monitoru celé mládí.

Závislost se tak vyskytuje i u dospělých osob. Jaké jsou hlavní příznaky, které vám naznačí, že už se nejedná o volnočasovou aktivitu, ale hraní přerůstá v závažný problém?

Příznaky závislosti

Rozpoznat vážnou závislost na počítačových hrách není jednoduché. Jedná se totiž o problém psychický a ne fyzický. Komplikace s fyzickou schránkou začínají ve chvíli, kdy už je případ velmi vážný. Signály, kterých si u svého dítěte (či partnera) můžete všimnout, se projevují podrážděným chováním, vzrůstající nervozitou a nezájmem o své okolí.

Hlavním idikátorem problému je množství času, které je člověk u hry schopný strávit. Brzké vstávání k počítači nebo naopak dlouhé ponocování vám jasně napoví, že něco není v pořádku. Závislý tak zanedbává nutné povinnosti a v neposlední řadě i svůj zevnějšek. Jsou však případy, kdy si někteří hráči hledají cesty, jak nemuset spát.

Naopak mylná je představa, že počítačové hry plné střelby a krve způsobí, že by šel hráč jednoho dne ven a začal střílet na ulici. 

Extrémní případy

V některých extrémních případech může mít závislost tragické důsledky. Odtržení od reality je u vybraných hráčů tak silné, že přestávají zcela zásadně ignorovat základní potřeby svého těla.

Člověk by si řekl, že nelze zapomenout na základní hygienické potřeby, ale to není vše. Jsou tací, kteří dokonce vůbec nejedí a jediné, čeho jsou schopní, je napít se energetického nápoje. Realita silně závislého hráče je úplně pokroucena.

Oběti na životech

Je několik případů, které skončily opravdu tragicky. Mladý Tchajwanec se definitivně zhroutil po třech dnech hraní bez přestávky. Ve Spojených státech existuje další podobný případ, kdy mladý muž zemřel po 24hodinovém hráčském maratonu. V Číně byli donuceni do zákona zakotvit omezení pro hraní nezletilých, protože se zvyšoval počet hráčů na pokraji zhroucení.

Počítačová závislost je seriózní problém, na který je nutné se v dnešní době všudypřítomné elektroniky připravit. Když za oknem svítí prázdninové slunce a dítě vstává v šest ráno ke své oblíbené hře, asi není něco v pořádku.

Lék na nižší úmrtnost? Městská zeleň má na život větší vliv, než si myslíte. Více čtěte zde.