Pryč s tyrany a zrádci, volají lidé. Po celém Česku se konají demonstrace proti Babišovi a podpoře KSČM

Václavské náměstí je slušně zaplněné
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Na pražském Václavském náměstí se v úterý vpodvečer sešly tisíce lidí, kteří protestují proti připravované vládě Andreje Babiše z hnutí ANO s podporou komunistů. Demonstranti zaplnili celou horní polovinu náměstí. Akce nazvaná Jednou provždy začala v 18:00. Protestní shromáždění hlásila i jiná města.

"Protest je proti svévolnému chování Babiše, (prezidenta Miloše) Zemana a komunistů," řekl na úvod jeden z řečníků. Lidé mávají vlajkami České republiky i Evropské unie. Řada z nich má s sebou transparenty proti Babišovi, na kterých mají nápisy "Už nás nebabiš", "Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát" nebo "Pryč s tyrany a zrádci". Na dalších transparentech mají lidé fotografie s oběťmi komunistického režimu.

Protesty se nekonaly jen v Praze, ale i v dalších větších městech. Dorazilo na ně většinou několik stovek lidí. Například v Olomouci a Plzni se sešlo asi 500 lidí, v Jihlavě přibližně 400, v Ostravě a Liberci zhruba 300. Protesty byly i na dalších místech. Podle organizátorů se zapojili lidé ve 200 obcích.

Nechyběli Hilšer a další

Na pódiu se vystřídalo několik opozičních politiků. Mezi nimi byli například Miroslava Němcová (ODS), Jiří Dienstbier (ČSSD), Vít Rakušan (STAN) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který mluvil o rozdělování "trafik" mezi členy ANO.

Na náměstí přišla i bývalá poslankyně Kristýna Zelienková, která v minulosti z ANO na protest vystoupila. "ANO jde jen o plnění pokladny Agrofertu," řekla. Následně vyzvala další demokraticky smýšlející členy ANO, aby z hnutí také vystoupili. K lidem promluvili i neúspěšní kandidáti na prezidenta Marek Hilšer a Pavel Fišer. "Hodnotím to jako mítink politiků, kteří neuspěli ve volbách a v prezidentské volbě," reagoval na demonstraci Babiš.

Herci, psychiatr i kněz

S proslovem přišel historik Petr Blažek či psychiatr Petr Pöthe. "Místo toho, abychom mluvili o tom, kdo je nemocný a kde sídlí, měli bychom mluvit, že společnost je nemocná," řekl Pöthe. Demonstrantům zazpívali písničkáři Jiří Dědeček a Václav Koubek, který lidi vyzval, aby neskrývali svou hrdost a důstojnost.

Promluvila i herečka Barbora Hrzánová a moderátorka Ester Janečková. Mezi posledními vystoupil kněz Marek Orko Vácha. "Svoboda není nikdy a nikde vybojovaná jednou provždy. Je třeba se o ni starat. Tam, kde se zhroutí morálka, zhroutí se ekonomie. Stát nelze řídit jako firmu a peníze nelze dát na první místo," řekl. Na závěr zazpívala Dagmar Pecková státní hymnu.

Pořádající iniciativa, která letos uspořádala už několik demonstrací, chtěla nasbírat milion podpisů pod petici Za slušného premiéra a slušnou vládu. K dnešku jich získala přes 254 000.

Každého si Babiš nekoupí: Tyhle transparenty si na Čapím hnízdě nevyvěsí. Více zde.