Glosa zastupitele Pánka: Audit jsme dostali začerněný, podezření na machinace zůstalo

Dočká se Michael Pánek odpovědi?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Audit hospodaření Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) mají středočeští zastupitelé na stole. Už v úterý jsme vás informovali, že z něj kvůli začernalým pasážím nelze téměř nic poznat. Záměr? Chtěli jsme už před dvěma dny znát názor hejtmanství, bohužel stále nikdo nebyl schopen na naše otázky odpovědět. Zatím tedy přinášíme "jen" názor opozičního zastupitele Michaela Pánka.

Audit hospodaření Krajské správy a údržby silnic (KSÚS), který dostali zastupitelé Středočeského kraje od vedení kraje, je z velké části začerněný, takže z něj nejde moc věcí vyčíst. Snad jen závěr auditorské firmy BDO, která tvrdí, že v KSUS probíhá vše v souladu se zákonem. Tak, jak bezzubě byl audit zadán, se dal tento závěr ale očekávat.

Středočeští zastupitelé za opoziční ODS nebudou vyměňovat svého člena finančního výboru Michaela Pánka, jak je k tomu vyzvala koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM. Podle nich by se ODS dostala do pozice, že by musela odvolávat každého aktivnějšího člena, který by se vedení kraje znelíbil. Potvrdili to krajští zastupitelé za ODS a poslanci Martin Kupka a Jan Skopeček.

Celé je to velmi podivné

Zprávou předsedy Finančního výboru (najdete zde, pozn. red.), která vypracování auditu před rokem vyvolala, se audit vůbec nezabýval.

V zadání auditu to totiž vedení Středočeského kraje nepožadovalo, což je vzhledem k oznámené výši škod 670 milonů velmi podivné. Audit se také vůbec nezabýval podezřele výhodnými nájmy rozsáhlých areálů okolo krajských silnic, ani neprováděl kontrolu zakázek přímo v terénu.

Vypracovaný audit považuji za zcela bezzubý i díky primitivnímu nebo možná naopak velmi dobře promyšlenému zadání. Podezření, která přináší zpráva předsedy finančního výboru, může prověřit jen důkladný forenzní (vyšetřovací) audit, kterému se vedení Středočeského kraje však zoufale brání.

Náklady na vypracování obyčejného auditu, který dodala firma BDO, považuji po jeho prostudování za vyhozené peníze.  

-Michael Pánek-
středočeský krajský zastupitel a místostarosta Dobřichovic

Kam zmizelo 670 milionů? Byznys pro stejné firmy a porcování zakázek. Čtěte zde.
Klíčová slova:
ODS