Obec Lety slavila významné výročí, nechybělo setkání rodáků ani bohatý doprovodný program

Obec Lety oslavila významné výročí
Zobrazit fotogalerii (16)
 

V letošním roce si obec Lety, ležící jihozápadně od Prahy nedaleko Dobřichovic či Řevnic, připomíná významné 930. výročí od první zmínky z roce 1088. K této události také vedení místní obce uspořádalo historicky vůbec první setkání místních rodáků a pamětníků. To se konalo za krásného letního počasí 26. května.

Do nově připravené pamětní knihy se zapsalo na šedesát hostů, jež byli také uvítáni na setkání přímo starostkou obce Barborou Tesařovou. O zábavu se po slavnostním úvodu začala starat kapela Hájenka, kterou doplňovali v průběhu dne i další vystupující, ať již mažoretky z kolínského souboru Srdíčko, či žáci ze ZUŠ Přelouč.

První zmínka o obci Lety je zaznamenána již z roku 1088.

Vzpomínky v podobě fotografií, pamětních knih i časopisu Letovák

Během celého odpoledne si mohli účastníci připomínkového setkání prohlížet celou řádku fotografických sbírek, historických pohlednic či pamětních knih. Nechyběly dokonce ani až sedm desítek let staré časopisy Letovák.

Ke zhlédnutí byl připraven i film z roku 1996, zachycující sté výročí založení místního SDH Lety. Dokumentaci společně zapůjčili letovský sokol, kynologický klub, pánové Tomáš Podubecký a Jiří Hudeček a Okresní archiv v Dobřichovicích v čele s PhDr. Pavlem Buchtelem. Všem patří obrovský dík!

Průvod vedli místní hasiči, do kroku vyhrávala kapela Hájenka

Před druhou hodinou odpolední pak vycházel ze sálu na náves průvod vedený letovskými hasiči. V něm vedly děti z MŠ Lety máje a do kroku jim vyhrávala již zmiňovaná kapela Hájenka. Po slavnostním udělení práva k pořádání májů, o které starostku žádaly nejdříve děti z MŠ Lety a poté i za hasiče přednesl Petr Špringr, mohl být program májů slavnostně zahájen.

Májový program v Letech byl velmi pestrý, své umění předvedli jak ti nejmenší z místní mateřské školky či školičky Nona nebo ze souborů Notičky a Proměny, tak i skvělá dudácká Domažlická kapela pod vedením Kamila Jindřicha nebo kapela Třehusk. Velmi pěkné pěvecké vystoupení předvedlo i místní seskupení z Let a blízkého okolí.

Přívozy pomáhají při dopravě v Praze i ve středních Čechách. Jaká je jejich budoucnost? Více čtěte ZDE.

Své umění předvedli i malí hasiči 

Své umění předvedly i děti z hasičského kroužku, které urputně bojovaly s likvidací hořícího domečku či zachraňovaly své kamarády při autonehodě a ošetřovaly jim jejich zakrvácené rány. Nechyběla ani ukázka zásahu, jejímž cílem bylo poražení obecní májky, o kterou se postaralo několik dospělých hasičů a jejich přátel z báňské záchranné služby Kladno. Návštěvníci si mohli společně s nimi zopakovat i své znalosti z oblasti poskytování první pomoci.

Na májových slavnostech v obci Lety nebylo zapomenuto ani na ty nejmenší. Pro ty byly připraveny skákací hrady a své umění jim předvedl i kouzelník Hopsík.

Hlavní program ovládly skvělé kapely

O hlavní program slavností se ale postaraly zejména kapely. Skvělý jazz a dixie předvedly kapely The Dixie Hot Licks pod vedením Jindřicha Jindřicha, Brass band Rakovník s kapelníkem Slávou Vaicem a překvapením večera byla kapela Ting, držitel ceny Anděl z roku 2013, která roztančila snad skutečně každého a dodala tak tu správnou pomyslnou tečku za velmi podařeným dnem.

Letošní máje se s přispěním skvělé hudby opravdu vydařily. Kdo navštívil 26. května obec Lety, rozhodně nelitoval. Nejen pro ně, jako vzpomínku, ale i pro ty, kteří se na akci z nejrůznějších důvodů nemohli dostavit, připravily dámy Petra Stehlíková a Alena Vanžurová několik fotografií. Výběr těch nejlepších si můžete prohlédnout v naší fotogalerii, komplet jsou pak k nahlédnutí na stránkách obce

Několik středočeských měst chystá i letos letní slavnosti. Nejrůznější koncerty doplní i vzpomínka na Karla IV. - více čtěte ZDE.