Bylinky v těhotenství: Kterým je dobré se obloukem vyhnout a jaké nám naopak mohou pomoci?

Jaké bylinky jsou při těhotenství vhodné a které nikoliv?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Těhotenství znamená pro každou ženu velkou změnu a spousty omezení. Jinak tomu není ani v případě alternativní medicíny. Pro pravidelné užívání je třeba volit bylinky pouze s mírnými účinky. Některé stačí jen omezit, jiné bylinky - především ty s razantními účinky - musíme během těhotenství vyloučit úplně. Pojďme se podívat na to, které to jsou.

Těhotné ženy to nemají vůbec jednoduché. Ačkoli těhotenství není nemoc, je to jiný stav, který přináší spoustu změn. Jiný fyzický vzhled, jiný psychický stav, jiná životospráva, stravování i jiná potřeba spánku. Toho, co ženy mohou, je málo, a toho, co nesmí, zdá se až příliš moc. Jak je to ale s bylinkami? Na které léčivé rostliny by si měly ženy v těhotenství obzvláště dávat pozor a které bylinky si mohou bez obav dopřát?

Zázvor lze užívat pouze v 1. trimestru proti nevolnostem. Při užívání v dalších fázích těhotenství riskujeme potrat nebo předčasný porod.

Bylinky nevhodné v těhotenství

Obecně by se neměly užívat bylinky s razantními účinky, obsahující přírodní hormony, jako např. šalvěj, lékořice, kaštan, levandule, chmel či řebříček. 

Mezi bylinky, překrvující pánev a způsobující kontrakce dělohy, lze zařadit např. pelyněk, zázvor, skořici, aloe, tymián, majoránku, hřebíček, maliník, libeček, jalovec, šafrán, sporýš, třezalku, dobromysl nebo mateřídoušku.

Ani bylinky, které zvyšují krevní tlak - jako lobelka, vodilka či rozmarýn - nejsou vůbec vhodné.

Mezi další, které je potřeba po dobu těhotenství vyřadit, lze zařadit např. routu, mátu, hloh, hluchavku, podběl, kopřivu, muškátový ořech, ženšen, jmelí, diviznu nebo prvosenku.

Vždy musíme brát na vědomí, že záleží na množství bylin (koření) a fázi těhotenství, kdy některé bylinky, jako například maliník a třezalka, pro vytváření kontrakcí dělohy mohou ženy užívat až od 37. týdne těhotenství.

Pokud si nejste stále úplně jisti, co lze bezpečně užívat a co nikoliv, neváhejte vše co nejdříve konzultovat s odborníkem či lékařem.

Holení intimních partií: Jak jsou na tom Češky a jaké jsou nejžhavější trendy současnosti? Více čtěte ZDE.

Bylinky vhodné v těhotenství

Pokud se podíváme na bylinky, které jsou naopak vhodné v těhotenství, tak jedním z nich je lípa, která pomáhá výrazně i při horečkách a nachlazení. Jitrocel pak pomůže při kašli, fenykl při nadýmání a trávicích obtížích či měsíček pro pročištění krve od škodlivých látek i jako prevence nádorových onemocnění.

Velký přínos má i smetanka lékařská při cukrovce či borůvkové listí při průjmech. Pro uklidnění je dobré zvolit meduňku (ale jen v omezeném množství) a např. při bolestech v krku pomůže i heřmánek.

Štěpánka Janoutová: O zelenou viagru je velký zájem, léčí neplodnost a pomáhá regulovat menstruační cyklus - více čtěte ZDE.