Zemřela Gabriela Vránová, ale její role jsou nesmrtelné. Podlehla boji s rakovinou

Gabriela Vránová byla velká herecká osobnost
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Boj s těžkou nemocí nepřežila herečka Gabriela Vránová. Dlouholeté člence Divadla Na Vinohradech bylo 78 let. Pamatovat si ji budeme z dlouhé řady filmových, televizních i rozhlasových rolí.

Smutnou novinu potvrdil její syn Ondřej Kepka. Sám herec a režisér, kterého známe především z role malého a velkého Honzíka ze seriálu Arabela, oznámil, že zemřela dnes v ranních hodinách.

Gabriela Vránová (* 27. července 1939 Nové Mesto nad Váhom - 16. června 2018) byla česká herečka a divadelní pedagožka.

Měsíc v nemocnici

Minulý rok herečka prodělal operaci nádoru tlustého střeva a od té doby byla výrazně oslabena. Zdravotní stav vyvrcholil kolapsem, a byla tak hospitalizovaná ve střešovické nemocnici, kde jí diagnostikovali rakovinu. Po měsíčním pobytu v lůžku byla propuštěna do domácího léčení. Dnes v ranních hodinách zemřela ve věku 78 let.

Nezapomenutelné role

Gabriela Vránová za svoji dlouhou a úspěšnou kariéru vystřídala hned několik rolí. Některé z nich patří do výkladní skříně televizní a filmové zábavy. Pravděpodobně nejznámější byla její role v seriálu Chalupáři. Do paměti divákůse jistě zapsala svými výkony v seriálech My všichni školou povinní jako učitelka Hajská nebo z historického díla F.L. Věk.

Film a dabing

Filmová tvorba v její kariéře nebyla tak významná jako na poli televize, divadla nebo dabingu. Výjimkou jsou snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Hop - a je tu lidoop nebo Velká filmová loupež. Její jméno je nesmazatelně spojeno s účinkováním v Divadle na Vinohradech, kde působila téměř 50 let. Zahrála si zde v incenacích s tituly Nora, Antigona, Maryša nebo Faust a Markétka.

Od roku 1974  vyučovala herectví na Pražské konzervatoři mladé začínající herce.

Je nutné neopomenout její významné počiny na poli dabingu. Za skvělý hlasový projev získala v roce 2004 cenu Františka Filipovského. Nadabovala řadu významných osobností, které hovořily

jejím hlasem jako např. Marylin Monroe, Catherine Deneuve nebo Elizabeth Taylorová. Stejně tak zanechala výraznou stopu v rozhlasových hrách a pohádkách. 

Gabriela Vránová byla významnou a výraznou osobností, která bude nesmrtelně zapsána v paměti našeho národa.

 

Klíčová slova: