Vyrážíme autem do zahraničí: Vysoké pokuty, levnější nafta i jiné rychlostní limity

Při překročení rychlosti v zahraničí můžete dostat nemalé pokuty
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Blíží se čas letních prázdnin a během nich miliony Čechů vyrazí na dovolené nejen po Čechách, ale i do zahraničí. K nejčastěji navštěvovaným destinacím bude i letos patřit Chorvatsko, Itálie či okolní země jako Slovensko nebo Rakousko. V posledních letech se stále častěji jezdí i do Švýcarska. Právě pro rekreanty mířící na dovolené autem jsme připravili krátký souhrn toho, kde a kolik jsou povolené rychlostní limity, na kolik je může vyjít jejich překročení, příp. kde je výhodné při cestě natankovat.

Ceny pohonných hmot šly v uplynulých týdnech v Česku stále nahoru. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí momentálně u nás v průměru 33,76 koruny, nafta pak 32,93 koruny za litr. V Praze není výjimkou vidět na stojanech čerpacích stanic i ceny atakující 35 korun za litr. Je tedy dobré se při cestě do zahraničí podívat, zda není lepší tankovat až za českými hranicemi. Tímto případem je Rakousko, tedy alespoň u cen nafty. Ta u našich jižních sousedů vychází i na 1,18 euro za litr, při přepočtu tedy na zhruba „jen“ na 30,33 korun/l, cena benzínu je pak srovnatelná jako v ČR.

Také Francie se v poslední době mezi řidiči nechvalně proslavila tím, že trestá i sebemenší překročení povolené rychlosti, známo je mnoho případů řidičů s pokutami za jízdu třeba o 2 km/h vyšší než limit.

Jaké jsou kde rychlostní limity?

Pokud se podíváme na rychlostní limity v nejnavštěvovanějších zemích, tak ve městech jsou shodně limity 50 km v hodině, mimo město pak až na výjimky (Švýcarsko max. 80 km/h, Německo 100 km/h a Rakousko 100 km/h) také 90 km/h. Jak je většinou dobře známo, na německých dálnicích je rychlostní limit neomezený (doporučuje se 130 km/h), v Polsku 140 km/h a ve Švýcarsku a Španělsku je limit o 10 km/h nižší, jak v ČR – 120 km/h.

Flastry při překročení rychlosti v Itálii

Když se podíváme na přestupky za rychlost v zahraničí, tak ty jsou povětšinou vyšší, jak v České republice, mnohdy několikanásobně. V hlavní přímořské destinaci Čechů - Chorvatsku vás může vyjít překročení rychlosti mimo obec do 10 km/h na zhruba 1 000 Kč, do 30 km/h na 1 750 Kč a nad 50 km/h až na 25 000 Kč. V Itálii si můžete připravit ještě více, při překročení rychlosti jen o 10 km/h můžete dostat „flastr“ až cca 4 300 Kč, o 11 - 40 km/h až 17 000 Kč a při ještě vyšší rychlosti může přijít pokuta až 80 000 Kč a zákaz řízení.

To v Německu jsou policisté trošku tolerantnější, alespoň co se týče nižších překročení rychlostí. Do 10 km/h mohou po vás požadovat v obci 400 Kč, mimo obec 250 Kč, do 20 km/h 900 korun, resp. 750 Kč a do 50 km/h v obci až 5 000 Kč, mimo obec pak 4 000 Kč.

Rozmanité výše pokut v Rakousku

Rakousku je výše pokut daleko rozmanitější. Například při překročení rychlosti v rozmezí 11-19 km/h vás může vyjít na dálnici od 900 Kč až do téměř 19 000 Kč, při překročení o 30 a více kilometrů pak od 1 800 Kč do 55 000 Kč! Zde navíc přibývá možnost odnětí řidičského oprávnění na minimálně 3 měsíce. Pokuty na Slovensku jsou pak v podobných výších jako u nás. Také při přestupku ve Slovinsku zaplatíte podobné výše jako v Česku, podstatný rozdíl ale bývá v tom, že pokud pokutu zaplatíte na místě či do osmi dnů od přestupku, výše trestu klesá na polovinu.

Velký pozor je dobré si ve Švýcarsku dávat i na to, kde parkujete a zda máte uhrazené parkování. To se platí prakticky všude a pohybuje se od zhruba 50 korun až do 300 korun na hodinu. Pokuty za parkování jsou pak od 40 švýcarských franků, tedy zhruba 850 korun.

Specifické Švýcarsko, nejen pokutami, ale i rychlostními limity

Velký pozor si dávejte při cestách ve Švýcarsku. To je totiž poměrně slušně „prošpikováno“ radary. Je tedy velmi důležité dodržovat předepsanou rychlost, a to poměrně důsledně. Pozor také na jiné limity oproti většině států, mimo město jsou stanoveny na 80 km/h, na dálnicích pak 120 km/h.

Při překročení rychlosti ve Švýcarsku do 5 km/h si budete muset připravit zhruba 900 Kč (ve městě) a 500 Kč (na dálnici). Nad 10 km/h je to pak ve městě cca 5 500 Kč, mimo město zhruba polovina. Pokud ale budete přistiženi při překročení o 21 a více kilometrů mimo město, zaplatíte až 13 200 Kč.

Pozor, tady se měří! Hned první den rychlost překročilo 300 aut - více čtěte ZDE.