Případ Poche? To ať si vyřeší Babiš, je to jeho boj

Pan premiér by měl podle mnohých konat a ukázat, že drží slovo. Dokáže to?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Je to zapeklitá situace. Když už se zdálo, že se odšpuntuje pat, který nastal po volbách a schylovalo se k vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů, zase přišel políček. Jako by si mocní této země vůbec nepřáli vznik takové formace. Komu stávající problémy prospívají a kdo je má vyřešit? A je Miroslav Poche pouze figurkou, o kterou vlastně vůbec nejde?

Situaci kolem europoslance Miroslava Pocheho, kterého jako nominanta na ministra zahraničí odmítá KSČM a prezident Miloš Zeman, by měl podle šéfa pražské ČSSD Petra Pavlíka řešit především premiér Andrej Babiš. Pavlík řekl, že dohoda ANO a ČSSD zahrnovala program i personálie a šéf ANO by ji měl v takové podobě prosadit. Pokud to neudělá, není prý pro ČSSD důvod do takovéto vlády jít.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Jeho hlasování si však může každý překontrolovat. Zemanovi vadí spíše fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. "Volit Miloše Zemana určitě nebudu. ČR potřebuje změnu," řekl loni Poche Právu s tím, že se mu nelíbí Zemanovy postoje v zahraniční politice. A jak víme, hradní pán se tuze rád mstí.

Hledají se záměrně důvody?

Babiš v sobotu řekl, že s ohledem na výhrady KSČM a Zemana nenavrhne Pocheho na ministra. Sociální demokraté na své nominaci trvají. Babiš nakonec Pocheho jméno v neděli Zemanovi mezi adepty stran na ministry sdělil, nešlo však o ústavní krok navržení ministra. Zeman chce na osobní schůzce Pocheho přesvědčit, aby o funkci neusiloval. Po kategorickém vyjádření šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, že komunisté vládu s Pochem tolerovat nebudou, se šéf ČSSD Jan Hamáček i Babiš vyjádřili, že o situaci je nutné jednat.

Pavlík uvedl, že pražská ČSSD situaci brala tak, že se ve stranickém referendu hlasuje o kompletní dohodě s ANO včetně personálií. Poche patří mezi vlivné pražské sociální demokraty. "Není to ale otázka konkrétního člověka, ale principu, protože když se nějaká dohoda uzavře a pak se hned zpochybní poté, co proběhne referendum, tak to není důvěryhodné," měl jasno. Babiš s odmítnutím Pocheho přišel několik hodin poté, co ČSSD vyhlásila kladné výsledky referenda o vstupu do vlády. Jako by se vždy hledaly pouze zástupné důvody pro to, aby vláda ANO a ČSSD nevnikla.

Ať si to vyřeší premiér

Babiš se Zemanem a komunisty nyní podle Pavlíka zkouší, co si mohou dovolit. "Jestli nás mohou už na začátku tlačit ke zdi. Já myslím, že na to musí být jednoznačná reakce. Pokud Babiš chce toto předvádět, tak si bude muset najít do vlády někoho jiného," uvedl. ČSSD podle něj nemůže spolupráci s ANO začít tím, že ustoupí, protože by se to pak mohlo očekávat během celého vládnutí. Situaci by podle něj měl řešit Babiš. "On je předseda vlády, udělal nějakou dohodu. Musí to dojednat s prezidentem a komunisty a prosadit ji tak, jak zněla."

Filip vyčítá Pochemu, že se postavil proti zájmům České republiky, když spolu s dalšími 11 českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, kde Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Dokument hovořil také o tom, že by Evropská komise mohla v rámci svých pravomocí vést řízení se členskými státy, které migranty nepřijímají, což by mohlo dospět k udělení sankcí.

Jen vymyšlené pseudodůvody?

Poche však v uvedeném hlasování byl proti. "Argument o 12 europoslancích, kteří měli v hlasování poškodit v květnu 2017 zájmy ČR, to je argument Aeronetu a Tomia Okamury a někteří lidovečtí europoslanci ho za to zažalovali. Pro tu rezoluci hlasovali dva čeští europoslanci a nebyl to nikdo z nás," vysvětlil v neděli Poche v České televizi. Pro rezoluci z českých poslanců hlasovali pro Luděk Niedermayer (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN).

V roce 2010 vyšlo najevo, že Poche o rok dříve skrytě financoval ČSSD, když dal peníze straně přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň. Poche se následně vzdal stranických funkcí. Komunisté či Zeman ve svých výhradách tento případ výslovně nezmiňují, při odůvodnění svého postoje o něm letmo hovořil jen Babiš.

Starosta Prahy 8: Politika je dnes o lídrech, jako je Merkel či Putin. V ČSSD ho bohužel nemáme. Rozhovor čtěte zde.