Život na suchu. Jak dlouho vydrží lidské tělo bez vody?

Život bez vody je vyloučený
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto, to je hlavně slunce, dovolená a zasloužilý odpočinek. V parném vedru v nějakých exotických končinách je voda ten nejlepší přítel. Co když je ale sucho a voda se stává jen fata morgánou? Jak dlouho tělo vydrží bez tekutiny, než to začne být životu nebezpečné?

Všichni to známe z filmů. Hlavní postava se plouží v nekonečné poušti a padá na kolena, sáhne po láhvi s vodou, kde je poslední kapka. Žízeň pak způsobuje blouznění a halucinace a začíná boj o život. Film ale není realita, a tak je dobré zjistit, jak dlouho vydrží lidský organismus naživu, když je dehydrovaný.

Lidské tělo je tvořeno především z vody. Člověk přitom denně přijde asi o 2,5 litru vody.

Jaké tělo, taková žízeň

Obecně je nutné poznamenat, že neexistuje jednoznačné pravidlo, které by dalo jasnou odpověď. Fungování a odolnost lidského organismu během stavu extrémní dehydratace se odvíjí od toho, kolik máte podkožního tuku, v jaké formě je vaše svalstvo a v neposlední řadě záleží na stavu psychiky. To znamená, že dítě nebo trénovaný sportovec se dehydratují rychleji a čas, který vydrží bez vody, může být otázkou několika hodin. Standardní dospělý člověk je schopný vydržet bez vody klidně i celý týden.

Člověk za svůj život vypije přibližně 40 tisíc litrů vody. Ideální rozmezí objemu vody na den je od 1,5 litru do 3 litrů. 

Jak to funguje?

Základní pravidlo pro život zdravého jedince je, aby byl příjem a výdej tekutin v rovnováze. Tekutiny přirozeně získáváme pitím a jídlem. Tekutiny ztrácíme pocením, močí a v menší míře i stolicí.  Málokdo ví, že voda se z našeho těla odpařuje dýcháním. Sportovec se tedy rychle dehydratuje nejenom díky svému výkonu, který způsobuje pocení, ale také zvýšenou frekvencí dechu.

Proces dehydratace

Voda je pro tělo důležitější než jídlo, a tak bez ní vydrží kratší dobu. V modelové situaci první odchází funkce jater. Ty jsou schopné selhat i za tři hodiny a pokud neoplývají zdravím, mohou selhat ještě dřív. První signál, který je viditelný, jsou vysušené rty a malé množství moči, kterou vylučujete. Ta na dehydrataci upozorňuje svojí barvou, která je tmavě žlutá.

V další pokročilé fázi bez vody v těle se barva moči mění na oranžovou a otékají oči, které začnou nepříjemně bolet. Následně už člověk nemá co močit a podléhá únavě a podrážděnosti. V poslední fázi se člověku mění barva kůže a výrazně se ochlazuje.

Tělo bez vody

V momentě, kdy tělo přijde o velké množství tekutin, začíná celkový kolaps organismu. Ten se v důsledku nedostatku vody začne přehřívat, a tím se poškozují základní funkční orgány v těle. Nejvíce to konkrétně odnáší srdce a žaludek. Žízeň zároveň způsobuje, že krevní tlak kvůli nízkému objemu krve klesá a teplota těla strmě stoupá. V této fázi člověka nečeká nic jiného než rychlá smrt.

Cukr je nepřítel štíhlé linie a hrozba pro vaše srdce. Víte, že působí negativně i na váš mozek? Více čtěte zde.
Klíčová slova: