Prezident si Pocheho vychutnal, pak ho zazdil i Hamáček. Vláda podrazáků už se rýsuje

Pakt Zeman Babiš funguje, premiér ho rozhodně ohrožovat nebude
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čekal snad někdo něco jiného? Prezident Miloš Zeman schůzku s kandidátem ČSSD na ministra zahraničí proměnil ve svou exhibici. Miroslav Poche se dočkal avizované odvety za to, že hlavu státu nepodpořil ve volbách. Nakonec, není první a možná ani poslední, kdo doplatil na mstivou stránku momentálně nejmocnějšího muže v Česku. Bohužel ani v tomto případě Zeman nedodržuje ústavu. A ČSSD? Zachovala se tak, jak se čekalo, také podrazem.

Byť žijeme v parlamentní demokracii, rozhodně to není premiér Andrej Babiš, kdo rozdává karty a hýbe figurkami na šachovnici. Miloš Zeman má všechny trumfy v rukách a řádně si to užívá. Prezident Pocheho nominaci do kabinetu dlouhodobě odmítá a chtěl ho požádat, aby kandidaturu zvážil. Europoslanec už minulý týden avizoval, že do Lán zamíří tak, jako by se šel představit nový ministr.

Oboje se událo. Zeman doporučil europoslanci, aby kvůli svým postojům k migraci a nařčením z korupce neusiloval o funkci ministra zahraničí ve vznikající menšinové vládě ANO a ČSSD. Tak totiž zní oficiální důvod Hradu. Po schůzce obou politiků na zámku v Lánech to potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

"Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce," tvrdí Jiří Ovčáček v tiskové zprávě. Zvláštní, že mu trestně stíhaný Babiš nevadí. Jak tohle nazvat? Parodie? Tragédie...?

Zeman si trvá na svém

Prezident podle Ovčáčka seznámil Pocheho s výhradami k jeho nominaci, z nichž nejdůležitější byly podle mluvčího dvě. "Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce," sdělil Ovčáček.

"Z těchto a jiných důvodů prezident republiky doporučil Miroslavu Pochemu, aby neaspiroval na funkci ministra zahraničních věcí a aby tak umožnil vznik stabilní vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny," dodal. Zeman už dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Minimálně první důvod se až tolik nezakládá na pravdě. Poche totiž proti kvótám aktivně hlasoval.

Předseda komunistů nemluvil pravdu

Po Pochem prezident přijme v Lánech předsedu ČSSD a stranického kandidáta na ministra vnitra Jana Hamáčka. V rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes Zeman uvedl, že by souhlasil s tím, aby funkce ministra zahraničí zůstala zatím neobsazená a úřad by dočasně vedl právě Hamáček. Poche zřejmě bude schůzku s prezidentem komentovat až společně s předsedou sociální demokracie.

Malá na spravedlnost
Potvrdil se i další avizovaný scénář dnešního dne. Taťána Malá, která se mimo jiné prezentovala jako zatvrzelá obdivovatelka Andreje Babiše, bude ministryní spravedlnosti. "Pojďme se bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo než budou nové volby?" šokovala nedávno Malá na adresu trestního stíhání jejího bosse. No, tak tohle je další krok premiéra v demisi, které míří jasným směrem. "Chtěl bych, aby paní Malá hlavně naslouchala a moc to nekomentovala," prohlásil Babiš. Proč něco skrývat, že...

Proti nominantovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament vyzval v květnu 2017 státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale, jak už bylo zmíněno, hlasoval proti usnesení.

Hamáček ho hodil přes palubu

V roce 2010 se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

Míč byl každopádně na straně ČSSD. Její předseda Jan Hamáček se zachoval tak, jak se všeobecně očekávalo. Podrazil Pocheho přímo před televizními kamerami, když prohlásil, že nebude bránit vzniku vlády a bude tedy vnitro řídit dočasně sám, jak chce Zeman. Kam až lze klesnout? Dno je evidentně ještě hlouběji, než se zdá.

Kostky jsou tedy vrženy, vzniku vlády zřejmě nic nebrání. ČSSD zase ustoupila s vidinou jakési pseudomoci. Nezakročil ani u zdi se krčící premiér v demisi, protože je to on, kdo by měl určovat ministry, ne hlava státu. Ale to je samozřejmě velmi naivní představa. Babiš není ten, kdo dnes tahá za nitky a rozhodně si nechce Zemana rozházet. Ústava (článek 68) přitom hovoří jasně: "Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů." Tak to zřejmě v jiné dimenzi...

Zdeněk Hřib: Nespadl jsem z Marsu, magistrát musí mít vizi. Teď tam jde jen o trafiky a Prahu si dělí kmotři. Rozhovor čtěte zde.
Klíčová slova: