Glosa Věslava Michalika: Audit za půl milionu, který nikdo neviděl

Podívejte se na pár stránek z mnoha, které se zastupitelům nelíbí. Divíte se?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Audit vypracovaný společností BDO Advisory s.r.o. v krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje stál daňové poplatníky více než půl milionu korun, nikdo ho však nikdy nečetl a je uložen v trezoru ředitele krajského úřadu.

Z pondělního jednání zastupitelstva Středočeského kraje vyplynula zcela šokující informace o auditu v krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.

Jak na jednání sdělil ředitel krajského úřadu JUDr. Holub, auditní zpráva v plném znění a v jediném exempláři je uložena u něj v kanceláři a v nedobytném trezoru. Dle slov pana ředitele, auditní zprávu ani on a ani nikdo jiný z úředníků či zastupitelů nečetl, přesto že za ni úřad zaplatil 587 tisíc korun.

"Nemůžeme posuzovat pohnutky Středočeského kraje k začerňování určitých informací v auditu, který ani nemáme před sebou. Pokud bude na tento případ vznesen oficiální podnět k našemu Úřadu, jistě se jím budou zabývat naši experti," řekl nám Vojtěch Marcín z Úřadu pro ochranu osobních údajů    

Je to celé absurdní

Situace, kdy volení zastupitelé nemají možnost seznámit se s auditem příspěvkové organizace, která hospodaří s několika miliardami korun z veřejných peněz, podkopává samotné základy systému zastupitelské demokracie v této zemi.

Je zcela absurdní, aby si samospráva, tedy kraj, objednal audit své příspěvkové organizace a pak bylo zastupitelům bráněno se s výsledky auditu seznámit pod záminkou, že se jedná o ochranu osobních údajů nebo obchodního tajemství. Ještě absurdnější je, že se s auditem vlastně neseznámil vůbec nikdo. Normální člověk to nechápe a takovou politiku musí považovat za dokonalý kocourkov.

- Ing. Věslav Michalik, CSc. -
Předseda klubu krajských zastupitelů hnutí STAN

Glosa zastupitele Pánka: Audit jsme dostali začerněný, podezření na machinace zůstalo. Více čtěte zde.