Lidi trápí drahé bydlení, ceny jsou přemrštěné. Kde je situace nejhorší?

Drahé byty, domy i podnájmy. Středočechy trápí drahé bydlení
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Bydlení, a zvláště jeho forma, je v posledních měsících velmi ožehavé téma. Mnoho lidí uvažuje, zda je lepší si byt jen pronajmout, či investovat do vlastního, nebo si zažádat např. o hypotéku a postavit si dům svůj. V poslední době ceny nemovitostí výrazně rostou, k čemuž hlavně přispívá jejich nedostatek. Mnoho obcí také řeší, jak co nejrychleji zajistit výstavbu nových bytů, ať pro sociálně slabé, důchodce či rodiny s dětmi.

Kromě neustále se zvyšujícího zájmu o jakékoliv typy nemovitostí se logicky snižuje i jejich nabídka. V některých městech Středočeského kraje nejsou byty téměř naprosto žádné, zájem je jak o novostavby, tak i starší cihlové či panelové byty. Podobně je to i s velikostí, k dispozici je minimum bytů od garsoniér až po velké osmdesáti či vícemetrové byty.

Jak bydlí Češi:
39 % ve vlastním domě
24 % v nájemním bytě
22 % ve vlastním bytě
10 % v družstevním
5 % u příbuzných, známých a jinak.

Ceny bytů nadále rostou, přispívá k tomu i vysoká poptávka

Velká poptávka po nemovitostech všeho druhu je i na západ či jihozápad od Prahy, ať již v Kladně, Příbrami či na Sedlčansku. Během několika málo let výrazně vzrostly ceny bytů právě v Příbrami, kde nebývá výjimkou prodej pěkného bytu po rekonstrukci o velikosti 3+1 za více než dva miliony korun. Menší jednopokojové byty s kuchyní či kuchyňským koutem pak začínají na zhruba milionu korun.  

I to je důvod, že se stále více lidí řádně rozhoduje, zda investovat v této době – době nedostatku bytů a vysokých cen – do vlastního, nebo vydržet pár měsíců či let v bytu nájemním. Někteří dokonce uvažují, že za podobnou cenu se pokusí sehnat starší dům se zahradou v některé z přilehlých obcí a zrekonstruovat si ho, nebo dokonce se pokusit postavit nový menší vlastní rodinný domek. K tomu však bývá u většiny rodin potřeba hypotéka, na kterou však někteří nedosáhnou…

Podnájem pro mladší generace, vlastní a rodinné domky pro rodiny

Do podnájmu míří tradičně nejčastěji mladí lidé, kteří si teprve budují svou pracovní kariéru. Vlastní bydlení pak upřednostňují rodiny s dětmi či starší občané, kteří kromě bytů v nízkých podlažích upřednostňují i menší domky se zahradou.

Specifickou klientelu mají podle celé řady realitních makléřů zejména byty 2+kk, jež jsou upřednostňovány spíše mladšími bezdětnými páry či menšími rodinami. Tyto byty berou velmi často klienti i jako přestupní stanice, než si postaví vlastní rodinný dům.

Hlavní důvody růstu cen: Silná poptávka (ekonomický růst, byty jako investice), nízká nabídka (pomalé povolování staveb, stavební uzávěry) a růst nákladů.

Ceny jsou přemrštěné, shodují se makléři

Realitní makléři se shodují v i tom, že momentální ceny bytů jsou poměrně značně přemrštěné. A nejedná se pouze o jejich prodej, ale i pronájem. Přispěla k tomu i poměrně značná panika, která zachvátila v loňském roce nejen hlavní město Praha, kde je dlouhodobě nedostatek bytů, ale i celou řadu větších středočeských měst, ať již Mladou Boleslav či zmíněnou Příbram.

V Příbrami 3+1 za 2 miliony, na Kladně i za 3,5 mil. Kč

O něco lepší situace s nabídkou bytů je na Kladně, kde ale ceny za poslední roky rovněž poměrně značně vzrostly. Momentálně se zrekonstruovaný byt 3+1 o velikosti zhruba 70 metrů čtverečních pohybuje v rozmezí od 2,5 až 3,5 milionů korun, zejména podle typu stavby a lokality. Pronájem těchto bytů pak startuje na hranici 11 tisíc korun. Podobné ceny jsou i v Mladé Boleslavi. V Sedlčanech pak lze pořídit třípokojový byt po rekonstrukci již za 1,5 milionu korun.

Nejlépe se žije v Říčanech, Praze a Černošicích, nejhůře na severu. Jak dopadla další města? Více čtěte: ZDE.