Kluk Puk opět naděloval. V Mikulově se vybralo přes milion korun

Nadace Jakuba Voráčka opět pomáhala
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Fotbalový tým Nadace Jakuba Voráčka sice loňské vítězství v charitativním turnaji Hokejky pro Kluka Puka, který se konal v sobotu 23. června v Mikulově, neobhájil, ale na zlepšení kvality života lidí s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS) díky této akci putuje 1 177 466 Kč. Výsledná částka je součtem příspěvků diváků na hřišti FC Pálava a večerní tiché aukce.

Turnaj čtyř týmů, kterým provázeli Karolína Neuvirthová (dříve Gudasová) a Pavel Nečas, opět odstartovali bubeníci TAM TAM BATUCADA. Akci slavnostně zahájil Jakub Voráček se svojí sestrou Petrou Klausovou a starostou města Mikulov Rostislavem Koštialem, který převzal nad akcí záštitu.

Nadaci Jakuba Voráčka založili v roce 2015 sourozenci – Jakub Voráček, hráč NHL za tým Philadelpia Flyers, a jeho sestra Petra Klausová, které byla tato nemoc diagnostikovaná.

Čas si udělalo mnoho známých osobností

Hokejové a fotbalové hvězdy a známé osobnosti se utkaly v šesti zápasech, pohár z dílny uměleckých sklářů Václava Sobotky a Pavla Fila si odvezl tým Real Top Praha, za který nastoupila řada skvělých fotbalistů. Tým Nadace Jakuba Voráčka, za který hráli především hráči NHL, se umístil druhý, tým HC Masaryk University si odvezl pomyslný bronz a na poslední příčce skončil Zlatý tým. Nejlepším hráčem turnaje se stal Karol Kisel v dresu vítězného týmu Real Top Praha.

Počasí bylo skutečně velmi chladné, jsme rádi, že se diváci nenechali odradit a přišli. Částka, kterou jsme získali pro pacienty, nás všechny zahřála, usmívá se spokojeně Petra Klausová, ředitelka nadace. Děkujeme moc všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli – ať vstupným, nákupem tombolenek a předmětů s Klukem Pukem, nebo dárcům, kteří se večer aktivně zapojili do dražby. Poděkování patří také partnerům turnaje, dodává.

Ujfaluši nakonec nenastoupil

Diváky přišel pozdravit také čerstvý držitel Stanley Cupu Michal Kempný. Chybět nemohl tradiční účastník turnaje Tomáš Ujfaluši. Tomu však zdraví nedovolilo utkat se na hřišti. Ve stánku eReS týmu si ale vyzkoušel tři speciální přístroje, které simulují, jak se cítí člověk s diagnózou RS. 

"Asi nejvíc nepříjemné pro mě bylo to vidění, které má tři různé fáze. Nejdřív bylo rozmazané, v druhé jsem prakticky viděl rozmazaně na jedno oko a ve třetí už jsem neviděl skoro nic. Šelest v uších byl také dost zatěžující. Zkoušel jsem i ty rukavice, ale to mi nedělalo takový problém, dokonce se mi i při vysoké intenzitě neklepaly ruce, je to zajímavé si to vyzkoušet a dostat se na chvíli do situace lidí, kteří s tím musí žít a nemůžou to vypnout, jako jsem mohl já sundat ty brýle a znovu zaostřit obraz," popisuje svoje pocity fotbalová hvězda.

Na trávníku a při autogramiádách týmu se sešla řada známých jmen: Jakub Voráček, David Pastrňák, Petr Mrázek, Jan Rutta, Jiří Tlustý, Petr Švancara, Radek Smoleňák, Libor Procházka, Ondřej Pavelec, Jan Koukal, Zdeněk Eichenman, Petr Tatíček, Marek Heinz, Jan Rutta, Ondra Havel, Jakub Štáfek, Karel Kisel, Jiří Sekáč, Jan Peterek, Jiří Veber, Lukáš Droppa, Sagvan Tofi, Vojtěch Dyk a mnoho dalších. 

Ve stánku eReS týmu ČR, který sdružuje nejen pacienty, jejich blízké a odbornou veřejnost, ale všechny, které problematika RS zajímá, diváci také měli možnost dozvědět se od fyzioterapeuta Sanatorií Klimkovice, jak správně rehabilitovat a jaké sportovní aktivity jsou pro nás pacienty vhodné.

Nebylo to jen o fotbale...

V rámci doprovodného programu byla připravena Hravá zóna se sedmi stanovišti, kde bylo možné vyhrát Hru na rekordmana nebo splněním hrátek získat krásné ceny. Součástí byly soutěže záchranné služby, hasičů a Policie ČR. Ta také předvedla několik ukázek na hlavním hřišti – diváci ocenili práci psovodů, ale také například velmi akční ukázky zadržení pachatele.

„Celý odpoledne bylo opět skvělý, všichni se pobavili a zároveň pomohli pacientům s RS. Je fajn, když se sejde super parta a zároveň pomůžete těm, kteří to potřebují. Těšíme se na viděnou za rok v červnu na Hokejkách pro Kluka Puka 2019,“ zve na příští ročník Jakub Voráček.