Houbaři už hlásí lokální žně. Prozradíme, kam se vyplatí vyrazit

Už jste letos byli na houbách?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Houby rostou, ne že ne! Ovšem je třeba si pečlivě vybrat lokalitu, kam vyrazíte. Není rozhodně pravda, že musíte výhradně do vyšších poloh, i když tam máte samozřejmě úspěch téměř jistě zaručen i bez "práce". My vám však prozradíme, kde rostou ve Středočeském kraji, a kam naopak ani nemá smysl jezdit.

To, že rostou houby už v průběhu června, není nic neobvyklého. Myšleno ty "provařené", jinak samozřejmě rostou celoročně. Faktem však je, že letos se už teď dají najít některé druhy, které vídáme spíše na podzim. Například hřib hnědý už se objevil v košíku nejednoho houbaře. Přitom jeho "správná" doba je až mnohem později. Není to však zdaleka jediná hřibovitá houba, která nyní potěší nejedno oko a chuťový pohárek.

Rostou, ale určitě ne všude

Poměrně hojně se dají najít koloděje i kováři či "praváci", což jsou třeba hřiby smrkové. Pokud máte štěstí, narazíte i na křemenáče. Naopak "na kosu" je to v případě "babek" i různých druhů holubinek. Ale těch červíků... Jisté je ale jedno - pokud jde o Středočeský kraj, ani zdaleka houby nerostou všude. Kam tedy vyrazit a kam maximálně tak na procházku?

Jednotlivé nálezy hlásí Rakovnicko, naopak kolem Kladna, Unhoště apod. si z lesa přinesete mnohem více klíšťat než hub. Podobně je na tom bohužel i "druhá strana", tedy Kolínsko, Mladoboleslavsko či Kutnohorsko.

Houbaři, kteří se z jakéhokoli důvodu omezují jen na hlavní město a jeho nejbližší okolí, mají v podstatě smůlu. Sucho, sucho a ještě jednou sucho. Pokud na nějakou houbu narazíte, je to spíš o štěstí. Klánovický les, Zbraslav i další jinak oblíbené lokality hlásí jen náhodné úlovky.

Brdy jsou správnou volbou

Pokud tedy můžete, vyrazte západně od hlavního města. Máte-li kapacity dojet až do Brd, skvělé! Máte téměř jistotu, že najdete. Dobrým odrazovým můstkem pro vaši výpravu může být Rožmitál pod Třemšínem. Říkáte si, že nemáte žádná osvědčená místa a šance se vám tedy snižují? To je možná pravda, na druhou stranu v "houbových skupinách" na sociálních sítích už najdete desítky příspěvků napříč Brdskou vrchovinou.

Kdybyste vyráželi třeba z Prahy a nechtělo se vám tak daleko, doporučujeme okolí Mníšku pod Brdy. Například kolem Voznice, Nového Knínu apod. je dobré místo, kde na smaženici pravděpodobně také nasbíráte. Ať už se však vydáte kamkoli, mějte na paměti, že houby jsou hodně červivé. A toužíte-li po "žních", musíte vyrazit na výše položená místa, kde byly dešťové srážky vydatnější.

Reishi, houba nesmrtelnosti. Zázrak tradiční čínské medicíny roste i u nás. Čtěte zde.
Klíčová slova:
les