Vyrážíme na dovolenou. Kam s domácím mazlíčkem, když s námi nemůže?

Někdo je i VIP
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Letní dovolená je často vrcholem celého roku pro celou rodinu. Jediné, co může způsobit vrásky, je váš milovaný domácí mazlíček. Co s ním, když cestu do zahraničí plánujete bez něj? Je lepší domácího mazlíčka někomu svěřit nebo ho ubytovat do specializovaného hotelu?

Loučení není snadné, ale u domácích mazlíčků to platí dvojnásob. Naštěstí se jedná jen o věc dočasnou, a tak není důvod se zásadně stresovat. Pokud si vaši kočku, pejska nebo kteréhokoli jiného mazlíčka nechcete přibalit společně se šnorchlem a nafukovacím lehátkem, musíte situaci vyřešit. 

Některé psí hotely nabízejí dostatečný výběh a sledují i charakter vašeho pejska. Na základě toho vytvářejí skupinky, které si rozumí. 

Jedeme všichni!

Jedno z řešení je vzít si zvířátko s sebou. Musíte si dát pozor na několik základních pravidel, které je nutné dodržovat. Pokud cestujete po zemích EU, musí být váš domácí mazlíček označen mikročipem s příslušnou ISO normou pro mikročipy a čtecí zařízení. 

Dbejte také na normu, která ukládá, že vaše zvířátko starší dvanácti týdnů musí mít platné očkování proti vzteklině. Zvíře může za hranice cestovat až 21 dní po aplikaci vakcíny. Některé další státy ukládají zákonem povinnost psího odčervení. Konkrétně se jedná o Velkou Británii, Irsko, Maltu či Finsko. 

V rámci EU může jednoho člověka doprovázet maximálně 5 zvířat. Navýšení připadá v úvahu pouze tehdy, pokud je předložen relevantní důvod. Jste-li účastník soutěže, výstavy nebo sportovní akce, kde oficiálně potřebujete využít služeb většího počtu zvířecího doprovodu, musíte vše písemně doložit. 

Psí hotely

Pes nebo kočka prostě musí zůstat doma. Nenašel se nikdo z blízkých, který by se o ně postaral, a tak přichází na řadu alternativní řešení, které se v poslední době stává příjemným řešením. Taková kočka je schopná se o sebe starat v podstatě sama. Je samozřejmě nutné doplňovat stravu a měnit píseček, ale v hotelu by možná přišla o svoji přirozenou nezávislost. Zato pes je ten, kdo vyžaduje neustálou péči a jeho závislost na člověku je zcela zásadní. Psí hotel je sice rychle se rozvíjející podnikatelský obor, ale jejich úroveň je kolísavá. Jak tedy vybrat ten nejlepší? 

Některé "hotelové" agentrury mají svoje sídlo ve svých domovech. Je proto dobré si nejdříve místo důkladně prohlédnout, protože tak velmi dobře zjistíte, jak se asi bude váš pejsek mít. 

Každý pes jiná ves

Hlavním faktorem, který rozhoduje o tom, aby pobyt vašeho pejska proběhl v klidu, je samotná povaha vašeho mazlíčka. Někteří pejsci pobyt v odloučení přijmou v pohodě a naopak se zapojí do psího kolektivu. Pak jsou ti, kteří se ze stesku nedotknou ani jídla v misce. Jsou psí hotely, které ve svých službách nabízejí pobyt tzv. na zkoušku.

To vám napoví, jaké řešení následně bude to nejlepší. Dobrý hotel také poznáte na základě toho, že od vás budou požadovat potvrzení, že je pes správně očkován. Majitelé hotelu jistě získávají na serióznosti tím, že mají zájem o informace, jaké je váš pejsek povahy. Pokud hotel svoje služby nabízí dvaceti a více psům najednou, pravděpodobně se o všechny není schopný důsledně postarat, což se promítne na jeho kvalitě. 

Nejlepší variantou stále zůstává pomoc někoho blízkého. Zvíře a majitel je klidnější, a tak si můžete bez starostí užít rodinnou dovolenou.

Nejbizarnější domácí mazlíčci. Fretka ani hadi už nejsou v módě, teď letí tahle zvířátka. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
pes