Primátorka odvolala ředitelku magistrátu. Oprávněně, nebo je to další přehazování odpovědnosti?

Další čistka v podání hnutí ANO nebo adekvátní krok?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO odvolala ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou. Dostatečně aktivně podle ní neřešila situaci kolem udělování dotací na sport, kvůli kterému zasahovala na magistrátu policie. Úřad do voleb povede dosavadní zástupkyně ředitelky a šéfka sekce finanční a správy majetku Zdena Javornická.

Nového ředitele vybere až následující vedení radnice. "Odvolání jsem si dnes převzala a s jeho důvody nesouhlasím," řekla Děvěrová. Víc své odvolání nekomentovala. Na magistrátu v červnu zasahovala policie v souvislosti s granty na sport a tělovýchovu. Policisté zasahovali na úřadě už loni v květnu kvůli dotacím ministerstva školství. Podle primátorky Děvěrová k celé kauze přistoupila liknavě a dostatečně ji neřešila.

Podle zákulisních zpráv přinejmenším část radních o plánu Děvěrovou odvolat vůbec nevěděla. Informaci nedostal ani šéf zastupitelského klubu koaliční ČSSD Lukáš Kaucký. "Pro mě osobně je tato informace velmi překvapující a předpokládám, že paní primátorku k tomu vedly opravdu vážné důvody, se kterými nás seznámí."

Zhoršovala pověst magistrátu

Děvěrová byla v době nedávného zásahu policie na dovolené, ze které se vrátila v pondělí. Čekalo na ni odvolání, které už podepsal ministr vnitra, jak to ukládá zákon. I když podpis patří ještě Lubomíru Metnarovi (nestr. za ANO), odvolání primátorka podle svých slov konzultovala i se současným ministrem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Odvolání po zásahu policie požadovali opoziční zastupitelé za Piráty. Podle primátorky Děvěrová svým pasivním přístupem zhoršovala pověst magistrátu. Právnička, která dnes oslavila padesáté narozeniny, úřad vedla po vítězství ve výběrovém řízení od února 2015.

Je to nepřijatelné

Při loňském zásahu se pozornost policie zaměřila na ředitelku odboru sportu Soňu Fáberovou, která figurovala v dotační kauze ministerstva školství. "Paní Děvěrová se za ředitelku Fáberovou tehdy postavila a odmítla celou věc řešit. Po roce ovšem zasahovali policisté přímo na magistrátu a v dotační kauze opět figuruje jméno na ředitelky Fáberové. Považuji za naprosto nepřijatelné, že činnost odboru sportu nebyla po loňské kauze nijak prověřena a že ani nebyly vyvozeny žádné důsledky z chování ředitelky Fáberové," uvedla primátorka. Dodala, že k ředitelce ztratila důvěru.

Javornická, která bude minimálně do voleb pověřena řízením úřadu, patří podle primátorky k nejzkušenějším a nejdéle sloužícím sekčním ředitelům na magistrátu. Dosud dohlížela například na sestavování rozpočtu.

Komu to prospěje? Magistrátní ředitel odboru majetku přistižen při lži. Čtěte zde.