Za prodej pozemků získá vedení firmy Prahy 6 statisícové odměny

Jaké zájmy má starosta Prahy 6 Ondřej Kolář?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vedení firmy SNEO, vlastněné Prahou 6, dostane statisícové odměny za nedávný prodej pozemků Na Dračkách firmě Penta. Tři členové představenstva mají každý získat 0,1 procenta z dosažené prodejní ceny, což při ceně 436,5 milionu činí 436 500 korun.

Dozorčí rada má dohromady získat 0,3 procenta z ceny, což při devíti členech znamená 145 500 korun na osobu. Čtyři radní městské části, kteří v dozorčí radě zasedají, odměnu nedostanou. Podle Prahy 6 je odměna odpovídající.

Odměny se přiznaly dodatečně

Pozemky na Ořechovce, kde chtěla radnice v minulosti stavět byty, vlastnila firma SNEO. Ta také organizovala soutěž na jejich prodej, ve které uspěla Penta. Na udělení odměn se usnesla dozorčí rada a následně její rozhodnutí potvrdila rada městské části. Dozorčí radě se tantiémy přiznaly dodatečně, zatímco představenstvu už je radnice schválila dříve.

Představenstvo v době schválení prodeje koncem května tvořili předseda Tomáš Jílek, místopředseda Tomáš Macháček a Lukáš Fiedler. Koncem června Jílek oznámil, že ve společnosti končí, protože byl jmenován ředitelem městské společnosti Technologie Praha. Ta vznikla k 1. lednu letošního roku.

Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka fungovaly tantiémy pro představenstvo jako motivace. "Vzhledem k tomu, že minimální požadovanou cenu, která byla 250 milionů korun, se i díky usilovné práci představenstva podařilo navýšit o dalších zhruba 200 milionů, tedy téměř zdvojnásobit, je vidět, že určitá motivační složka má své opodstatnění," uvedl. Dodal, že členové představenstva ručí za své kroky celým svým majetkem a firma poprvé v historii vyplatí městské části dividendu, a to ve výši 200 milionů korun.

Neobešlo se to bez kritiky

Areál Na Dračkách je bývalý brownfield na rozhraní mezi Ořechovkou a Veleslavínem. Jeho prodej kritizovali Zelení z Prahy 6, podle kterých bylo zbytečné parcely prodávat, když už městská část měla připravený bytový projekt i se stavebním povolením.

Ten spolu s pozemky přešel na Pentu. Před volbami v roce 2014 radnice vypsala zakázku za 1,1 miliardy na stavbu bytů. Následně ji zrušila s tím, že o dalším postupu rozhodne následující politická reprezentace.

Lukrativní pozemky získala skupina Penta. Je náhoda, že její firmy a radnice k sobě mají blízko? Více čtěte zde.
Klíčová slova: