Krásná místa Prahy bez turistů. Jaké poklady skrývá hlavní město?

Barrandovské terasy jsou dnes pouze vzpomínkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Procházka po Praze nemusí nutně znamenat Pražský hrad, Staroměstské náměstí nebo Karlův most. Hlavní město nepatří k těm největším na světě, ale o to víc nabízí zajímavých míst, která stojí za to objevit. Nejužší ulička nebo zasypaný bazén? Pojďte se projít s netradičním průvodcem Prahou. 

Ať už jste jen návštěvník, nebo domorodec, jistě se vám už v Praze stalo, že při pohledu z auta nebo tramvaje vás zarazilo něco zajímavého a vy jste nevěděli, co to je. Jsou však místa, která musíte vyloženě znát nebo se k nim jenom zatoulat, jinak na ně nikdy nepřijdete. 

Nový svět

Malebné to místo plné malých domečků, odkud je na Pražský hrad, coby kamenem dohodil. Unikátní atmosféra uzavřené vesnice ve městě stále není objevena masovým turismem. Skupinky návštěvníků z celého světa zatím jen korzují kolem a procházka po dříve chudinské čtvrti je dnes stále velice romantický zážitek. Toulky Prahou by se bez návštěvy čtvrti, kde domov našlo mnoho umělců, jako např. Jan Zrzavý, neobešly. 

Kostel svatého Matěje

Malý kostelíček obklopený hřbitovem se nachází na Praze 6. Vyhlášená čtvrť Hanspaulka, Baba s pohledem do zeleného Šáreckého údolí proměnují místo v jedno z nejkrásnějších míst Prahy. Intimní atmosféra hřbitova na kopci může být dobrým začátkem procházek, po které - i když se vydáte jakýmkoli směrem, neuděláte chybu. Objevujte kouzlo Šáreckého údolí nebo se vydejte na zříceninu Baba. Krásné výhledy a krásné obrazy vám budou odměnou. 

Neprávem leží ve stínu Pražského hradu krásný Vyšehrad. Místo s mystickou atmosférou není v tak masovém zájmu turistů a celému prostoru to velmi prospívá. 

Brána do Riegrových sadů

Park v Královských Vinohradech dnes hlavně v teplých letních dnech praská ve švech. Zdá se, že je zelený plácek s vyhlášenými zahrádkami definitivně objeven, ale můžete být mile překvapeni. Ne tak častý přístup z Vozové ulice připomíná historii a minulost celého parku. Dnes velmi zanedbaná brána upomíná, že Riegrovy sady sloužily jako vysoce reprezentativní místo své doby. Zahrada s původním názvem Kanálka byl prvním pokusem o zoologickou zahradu. Veřejnosti byla otevřena zdarma v roce 1800, ale později se musel zavést systém vstupenek. Lidé často zahrady poškozovali. Ta se reprezentovala voliérami, různými dřevinami a dnešní restaurace Mlíkárna byla původně vyhlídka na Prahu. 

Terasy Barrandov

Když vjíždíte do Prahy od Strakonic, na levé straně se tyčí na skále nesoucí jméno Barrande krásná stavba funkcionalistické stylu. Barrandovské terasy se v minulosti staly centrem společenské zábavy, kde se obyčejný občan, ale i smetánka, setkávali doslova nad Prahou. Součástí komplexu byl bazén, který je dnes ve stavu ruiny. Stejně tak byla dlouhá léta samotná budova na vrcholku skály ve stavu smutného rozpadu. Situace se mění a soukromý investor se právě v těchto momentech pokouší situaci změnit a v budově probíhá rekonstrukce. Osud bazénu je však nejistý. Zdá se, že skanzen, který připomíná opuštěné místo z postapokalyptického filmu, bude dál zarůstat v tichosti a úpadku.

Kontroverzní Mariánský sloup: Měl by se vrátit, nebo je to jen symbol časů, které už nechceme opakovat? Více čtěte zde.