Další obří hala? Vznikne nový závod na výrobu toaletního papíru

Kde vlastně nový závod bude?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Společnost Rollpap, která v Doksech na Kladensku vyrábí toaletní a sanitární papír, chce postavit další závod v Opatovicích nad Labem na Pardubicku. Koncem roku 2019 by měla být z jeho bran distribuována první vlastní mateřská role vyrobená z tříděného sběrového papíru.

Místní lidé se právem obávají, že vznikne obrovské centrum plné hal. "Neplánujeme žádnou továrnu obřích parametrů," uvedla jednatelka Ivana Hotová. Výrobní kapacita by měla odpovídat výrobnímu potenciálu společnosti mírně navýšenému o regionálně zaměřenou výrobu, což představuje měsíční produkci do 600 tun.

Pro výběr lokality byla podle Hotové důležitá nejen možnost využití energií z Elektrárny Opatovice, ale i strategická poloha u dálnice D11 a pozitivní přístup okolních obcí při projednávání záměru výstavby.

Poptávka po výrobcích papírové hygieny podle jednatelky stále roste. "Snažíme se investovat do novějších a rychlejších technologií, abychom minimalizovali lidský faktor a zvýšili výrobní kapacity."

Jak to vlastně funguje?

Společnost už dva roky uvažuje o náhradě dovážené vstupní suroviny - mateřské role pro vlastní výrobu širokého sortimentu toaletní hygieny. Tato klíčová surovina je na zahraničních trzích složitě dostupná v požadované kvalitě a druhovosti.

"Situaci zhoršuje rovněž nárůst zpracovatelských kapacit u papíren - výrobců mateřské role. Tyto podniky mají tendenci získat ve svůj prospěch i přidanou hodnotu z finální výroby konečných prvků toaletní hygieny. V České republice navíc není výrobce mateřské role v dané komoditě a ve standardních rozměrech," vysvětlila Hotová.

Cena papíru stoupá

Tento stav je podle ní navíc umocněn přebytkem sběrového papíru a nedostatkem zpracovatelských kapacit, pokud jde o nakládání s odpady. "Paradoxem je, že sběrový papír je vyvážen do okolních zemí, a tím je ve značné míře zatěžována a poškozována dopravní infrastruktura České republiky," řekla Hotová.

Rollpap zaměstnává zhruba 50 lidí a roční obrat firmy představuje zhruba 125 milionů korun. Loňský rok byl podle Hotové z hlediska výroby i dosažených tržeb podobný jako předchozí léta. Cena papíru ale od loňska mírně stoupá a výrobci mateřských rolí mají kapacity naplněné. 

Aquapark za 300 milionů: Návrhy jsou hotové, zadlužení bude obrovské. Vyplatí se to? Více čtěte zde.