Restaurační zahrádky: Místo, které Češi milují. Jaká jsou pravidla a kolik se za ně platí?

Restaurační zahrádky jsou v Česku stále oblíbenější
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Letní pohoda, sluníčko a nějaké to osvěžení. A to samozřejmě v hospůdce a ideálně na její zahrádce. K vybudování zahrádek se v posledních letech uchyluje stále více hospod, kde je to alespoň trochu možné, tam už jsou k většinou k dispozici. Předzahrádky mají ale určitá pravidla a omezení. Co musí dodržovat a kolik musí majitelé zahrádek za jejich umístění platit?

Řada středočeských měst předzahrádky u hospod podporuje, za některá místa dokonce místní radnice účtují jen symbolické nájemné. Češi navíc všeobecně berou poobědvání na zahrádce v parních letních měsících téměř za samozřejmost, a dokonce s oblibou zahrádek, na kterých si pochutnávájí nejen na obědových menu či večeřích, ale pravidelně také na tolik v Česku oblíbených pivech, patří k absolutní světové špičce. Možná i proto, že ČR patří rovněž z TOP zemím v počtu hospod v přepočtu na jednoho obyvatele.

Ke konci roku 2017 bylo v České republice v provozu zhruba 35 000 hospod.

Jednou z podmínek je zákaz plastového nábytku

Důležitost předzahrádek si uvědomuje i řada středočeských měst, která jejich vznik a fungování podporují. V některých městech dokonce provozovatelé neplatí městu či obcím za umístění zahrádek žádný nájem. Takřka všude ale musí dodržovat určitá pravidla. Ta si jednotlivé radnice stanovují individuálně, například v Berouně nesmí na zahrádkách být plastový nábytek, který by v případě nejrůznějších poryvů větru mohl ohrožovat zdraví zákazníků či kolemjdoucích. Toto nařízení nedělá restauratérům žádný problém, naopak, řada z nich s tímto souhlasí: „Je to logický krok, se kterým nemáme problém,“ shodují se.

V Berouně zahrádky zlepšily pořádek ve městě

Podpora a budování nových zahrádek přispělo v Berouně i k uklidnění veřejného pořádku. Mnohdy se totiž stávalo, že na řadě míst – např. na některých náměstích či dalším veřejném prostranství, kde nebylo možno se občerstvit „na čerstvém vzduchu,“ se střetávalo mnoho lidí, kteří následně „posedávali,“ kde se dalo. A podle toho po nich vypadalo i okolí.

Také v Poděbradech musí provozovatelé dodržovat stanovená pravidla. A to i v umístění zahrádek při jejich zřizování. „Lidová tvořivost mnohdy neznala mezí, ale díky určitým pravidlům se nyní dalo vše sjednotit,“ říká místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř.

Často až kritická situace je na mnoha místech u pivnic či venkovských restaurací, kteří narážejí na řadu omezení a regulací, ať již zavedení EET či protikuřácký zákon. "Hospoda se na venkově dnes dělá opravdu srdcem," shodují se provozovatelé.

Ukončení provozu ve 22 hodin, pronájem od 1 koruny

Každodenní provoz zahrádek by měl jednotně skončit vždy nejdéle ve 22 hodin, a to kvůli dodržování nočního klidu. A jaké jsou vlastně ceny v jednotlivých městech za pronájem prostranství na umístění předzahrádky? V Poděbradech fungují celkem tři zóny, v první – té nejdražší, památkové – provozovatelé platí 3 koruny za čtvereční metr a den, ve druhé 2 koruny a ve třetí jen korunu.  Podobné je to i v dalších městech.

V Příbrami vyžadují někdy i povolení policie

Trochu složitější situace se zřízením restaurační předzahrádky je v Příbrami, kde podnikatelé musí nejprve podat žádost o zvláštním užívání místní komunikace na samostatném oddělení silničního hospodářství. K žádosti pak musí dodat i výpis ze živnostenského rejstříku a situační rozmístění zahrádky. Pokud to vyžaduje dopravní situace, je nutné dodat i povolení policie, přibližuje situaci tisková mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

 A co vy, také si rádi během léta zajdete na oběd či pivko na zahrádku vaší oblíbené restaurace?

Typický Čech: Řízek, lahváč a ponožky v sandálech. Podle čeho zaručeně poznáme krajana na dovolené? Více čtěte: ZDE.