Praha řeší problém pivních barů. Smí, či nesmí po hlavním městě jezdit?

Konec "pivních kol" v hlavním městě?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Strážníci v Praze o prodlouženém víkendu kontrolovali tzv. pivní kola, tedy vozítka servírující alkohol skupinám turistů v centru metropole. Samotná vozítka nejsou zákonem omezená, pokuty strážníci udělovali na základě vyhlášky o zákazu konzumace alkoholu, která platí ve velké části Prahy 1.

Český právní řád považuje pojízdné bary za kola, i když na nich často popíjí více než deset lidí. Jelikož však neřídí, není možné je testovat na alkohol jako běžné cyklisty. Řidič samozřejmě alkohol nepije.

Pokud osádka neporuší zákon nebo některou z pražských vyhlášek, nemají strážníci možnost tuto činnost postihovat. Podobně jako na řadu jiných služeb pro turisty si na ni obyvatelé Prahy 1 opakovaně stěžují, protože objemná vozítka často komplikují dopravu a jejich osádky se chovají hlučně.

Strážníci za tři dny odhalili celkem 11 porušení vyhlášky a vybrali na pokutách 3 400 korun. Pivní kolo, někdy nazývané pivní bar, pojme obvykle 12 až 16 lidí, bývá vybaveno stereosystémem pro pouštění hudby a efektovými světly pro noční jízdu.

Budou dostávat pokuty

Podle vyhlášky se v Praze nesmí konzumovat alkohol na stovkách míst. Do seznamu spadá velká část historického centra. Podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové je to jeden z mála způsobů, jak byznys s pojízdnými bary postihovat.

Za jedenáct porušení vyhlášky o konzumaci alkoholu na zakázaných místech podle Seifertové strážníci za tři dny vybrali 3 400 korun. Od loňské novely přestupkového zákona mohou za přestupky uložit blokovou pokutu až 10 000 korun.

Lidé si na ně stěžují

Pivní kola jsou nejnovější z řady turistických atrakcí, na které si v posledních letech stěžují obyvatelé Prahy 1. "Je to zárodek dalších dopravních problémů. Občané Prahy 1 si navíc stěžují na hluk a nepořádek, který dělají často podnapilí pasažéři pivních kol. Dokonce se někteří obyvatelé Prahy 1 chystají psát petici za zákaz těchto vozítek," uvedl radní Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

Magistrát v minulosti pomocí změny zákona docílil zákazu vozítek segway, která nicméně záhy vystřídaly takzvané elektrické koloběžky, víc než koloběžky ale připomínají mopedy. I otázka pivních kol se na magistrátu řeší, zatím ale nepadlo rozhodnutí o tom, jak by se proti nim dalo zakročit. Podle radního Solila by i v tomto případě bylo nutné změnit zákon. Problém řeší i jiné evropské metropole, například Amsterdam loni přikročil k jejich zákazu.

Cool vozítka, která nejsou z budoucnosti. Budete je milovat nebo nenávidět. Čtěte zde.