Cerkárie mohou způsobit kožní vyrážku, tady se určitě nekoupejte

Koupání jen na vlastní nebezpečí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rybník Marvánek v Říčanech u Prahy má problém s kvalitou vody. Kvůli nebezpečným cerkáriím, jejichž výskyt byl potvrzen loni v červnu, město v této přírodní nádrži nedoporučuje koupání.

Před několika lety ji přitom nechalo odbahnit a na jejím břehu vybudovalo pláž. "Situaci na Marvánku posuzují odborníci z Třeboně, kteří se zabývají obnovou rybničních ekosystémů a spolupracují i s parazitology z Univerzity Karlovy," řekla mluvčí města Kateřina Lauerová.

Marvánek byl podobně jako další říčanský rybník Jureček kdysi vyhledávaným letoviskem pražských rekreantů. Pro svá soustředění si ho vybíraly i pražské sportovní kluby. Na významu sportovní areál opět získal v 60. letech minulého století, později ale už jen chátral.

Jen na vlastní nebezpečí

Výskyt problematických larev ptačích motolic byl na Marvánku potvrzen také letos, koupání je tam proto na vlastní nebezpečí. Cerkárie mohou způsobit alergickou kožní vyrážku, takzvanou cerkáriovou dermatitidu. Jde o reakci těla na larvy, které se zavrtají do kůže a jsou ve většině případů zlikvidovány bouřlivou imunitní reakcí. V případě intenzivního napadení se mohou dostavit i příznaky v podobě horečnatých stavů.

O tom, zda bude mít člověk po koupání problémy, rozhoduje mnoho faktorů. Patří mezi ně přítomnost nakažených plžů u vstupu do vody, směr větru nebo citlivost jedince. Řešením je například sběr plžů nebo jejich trávení, vypuštění rybníka na zimu, likvidace podvodní a příbřežní vegetace nebo nasazení línů, kteří vodní plže požírají. Žádný postup ale není stoprocentně účinný a výsledky bývají různé podle lokality.

Desatero správného opalování: Jak se chránit zvenku i zevnitř? Čtěte zde.