Piráti žalují pražské Výstaviště, prý jim neposkytlo informace

Jakou hru primátorka rozehrála?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražští Piráti podali správní žalobu proti městské firmě Výstaviště Praha. Společnost podle nich neposkytla smlouvy, které si pirátský zastupitel Adam Zábranský vyžádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Kolem dění ve vedení firmy, která od roku 2015 spravuje Výstaviště, v poslední době vyvstaly otazníky. Kvůli údajným nekalostem odstoupil předseda dozorčí rady Pavel Vyhnánek (Praha 7 Sobě) a pražští radní nedávno do rady zvolili primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). 

Zábranský uvedl, že na začátku dubna podle zákona požádal o zaslání několika smluv, týkajících se restauračních zařízení v areálu, chystané akce Praguecon nebo odměn pro členy představenstva. "Všechny smlouvy se týkají něčeho, kde máme podezření na nekalosti. Pronájem hned několika čerstvě zrekonstruovaných restaurací v areálu získal podnikatel z ANO Vojtěch Ryvola. Tedy politik strany, která Výstaviště ovládá," uvedl Zábranský.

Předsedu představenstva Výstaviště Praha Klašku informace překvapila. "O údajně podané žalobě jsem se dozvěděl dnes z médií. Je to pro mě překvapivá informace, neb jsme se před několika dny s panem zastupitelem Zábranským domluvili na poskytnutí požadovaných informací."

Jen hluboké mlčení

Firma podle pirátského zastupitele nedodala dokumenty do 15 dnů, jak ukládá zákon, a nereagovala ani na následnou stížnost a dopis, který vedení zaslal. "Když jsem z jejich strany zaznamenal jen další hluboké mlčení, nezbyla mi jiná možnost než podat správní žalobu," uvedl.

Na stav uvnitř Výstaviště Praha před časem upozornil tehdejší předseda dozorčí rady Vyhnánek, který na svou funkci rezignoval poté, co radní nevyslyšeli jeho apel na to, aby se sešli a situaci ve firmě řešili. Představenstvo společnosti podle něj nedodržuje zákon. Bližší detaily sdělit nechtěl, bezprostřední problém se podle něj týká chystané akce Praguecon. O informace k této akci Zábranský rovněž žádal.

Podle Vyhnánka dozorčí rada ve fungování firmy nalezla pochybení, která nejde ignorovat. Jak uvedl v dopise, souvisí podle něj s "neodolatelným nutkáním několika manažerů přihrávat veřejné zakázky svým kamarádům a spřáteleným firmám."

Problémy jsou už řadu let

Koncem června zvolili pražští radní do dozorčí rady firmy primátorku Krnáčovou. Ta uvedla, že s ohledem na nedávné dění ve firmě chce mít pod kontrolou rozvoj areálu a především mít možnost zrevidovat již uzavřené smlouvy a dohlédnout na budoucí.

Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Město se v roce 2012 vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Od začátku roku 2015 přešla správa pod městskou společnost Výstaviště Praha. Nedávno radní schválili rekonstrukci a dostavbu Lapidária, kde by měla být následně umístěna Slovanská epopej.

Muchova epopej má být v nové budově u Lapidária na Výstavišti, stát to bude skoro 600 milionů. Více čtěte zde.