Nezaměstnanost opět klesla, firmy mají nedostatek techniků a dělníků

Práce stále je, i když v podstatě jen ve vybraných profesích
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nezaměstnanost ve středních Čechách v červnu klesla o 0,1 procentního bodu na 2,5 procenta. Úřady práce v regionu evidovaly 24 455 uchazečů o zaměstnání, tedy o 466 méně než v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Nezaměstnanost v celé České republice činila v uplynulém měsíci 2,9 procenta.

Na pracovní úřad se přišlo v červnu zaregistrovat 3 598 lidí, což bylo o 122 lidí méně než v předchozím měsíci. Vyřazeno z evidence bylo 4 064 uchazečů, tedy o 719 méně než v květnu. Úřady v regionu evidovaly koncem června 41 938 volných pracovních míst, bylo jich tak meziměsíčně o 2 872 více.

Sezonní práce se nyní týkají především stavebnictví, gastronomie a cestovního ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžby.

Vývoj odpovídá situaci

Vývoj na pracovním trhu aktuálně odpovídá dlouhodobé situaci i ročnímu období, kdy nezaměstnanost pravidelně klesá. "Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech, a trh práce ovlivňují též sezonní práce, které jsou v plném proudu," řekla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. 

Nejhůř je na tom Kladensko

Nejvyšší nezaměstnanost mezi středočeskými okresy byla v červnu na Kladensku, a to 3,9 procenta. Následovalo Kolínsko a Nymbursko s 3,4 procenty a Příbramsko, kde nezaměstnanost činila 3,3 procenta. Nejpříznivější situace byla naopak v okrese Praha-východ, kde byla nezaměstnanost 1,2 procenta, následovalo Benešovsko s 1,5 procenty, Praha-západ s 1,6 a Mladoboleslavsko s 1,8 procenty. Mezi jednotlivými kraji ČR má Středočeský kraj šestou nejnižší nezaměstnanost, o kterou se dělí se Zlínským krajem.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce, byl v červnu ve středních Čechách 22 194.

Češi jsou skvělí flákači: Mají další rekordní účet za nicnedělání v práci. Čtěte zde.