Zažíváme plíživý státní převrat a normalizaci. Zeman je prý ruským švábem

Na prezidenta před Sněmovnou čekalo několik desítek lidí, křičeli na něj různá hesla jako "ruský šváb"
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Poprvé od roku 1989 se komunistická strana, která má jen v naší zemi na svědomí celou řadu mrtvých lidí, dostává k moci. Byť se dohoda KSČM s hnutím ANO může tvářit jakkoli nevinně. Vláda trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše i díky tomu úspěšně zažádala o důvěru Sněmovny. Přímo na místě tento pakt posvětil prezident Miloš Zeman.

Pro všechny, kteří v roce 1989 zvonili po celé republice klíči a prali se za demokracii, je středa 11. července, resp. čtvrtek 12. července, velmi smutným dnem. K přímé vládní moci se totiž poprvé od revoluce dostává KSČM, tedy strana, která je přímým následníkem totalitnímu režimu, který u nás dlouhé desítky let páchal zvěrstva nejhoršího druhu.

Komunisté se o moc dělí, jen když musejí

Byť zástupci komunistů a hnutí ANO prohlašují, že jde "jen" o podporu, smlouva těchto subjektů se tvořila tajně, její body nejsou známé. A i kdyby náhodou přišel den, kdy jakýsi papír uvidíme, mnohem důležitější je to, co se "upeklo" mimo veřejné dění. Právě tam si komunisté řekli, co chtějí za podporu vlády bývalého agenta StB Andreje Babiše. "Každý poslanec, který pro vládnu zvedne ruku, je přímo zodpovědný za nástup komunistů k moci," měl jasno předseda ODS Petr Fiala. 

"Já bych radila panu poslanci Grebeníčkovi, aby v líčení těch hrůz – pro ty, kteří si to nepamatují – nám možná mohl povědět o tom, jak to bylo, když jeho otec v uherskohradišťské věznici týral a mučil politické vězně," pustila se do komunistického poslance Miroslava Němcová z ODS. 

"Plíživý státní převrat a normalizace zde pokračují, viděli jsme to v uplynulých měsících. Připomeňme si slova, že komunisté se dělí o moc, jen když musejí," doplnil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že ani jeho strana vládu nepodpoří. Naopak předseda KSČM účast jeho strany ve vládě obhajoval, mimo jiné mluvil i o demokracii a svobodné volbě občanů. "Jsme suverénní politickou stranou. Nikdo nám nebude bránit v tom, abychom se podíleli na moci. Buďte demokraté a respektujte, že nám lidé dali hlas."

Všechno to však byly jen hezké či ošklivé řeči, které ale mohly pramálo změnit. Stejně jako několik desítek minut dlouhý projev samotného Babiše o prioritách a úmyslech jeho kabinetu. 

Česko není Rusko, křičeli lidé

Nic nezměnila ani účast Miloše Zemana přímo ve Sněmovně. Prezident novou vládu podpořil přesto, že měl pár výtek. Přímo před budovou se sešlo několik desítek lidí a vykřikovali na hlavu státu různá hesla, jako například "ruský švábe" nebo "Česko není Rusko".

Kabinet podpořila drtivá většina poslanců hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Celkem bylo pro důvěru 105 poslanců ze 196 přítomných.

Zeman to přešel několika úsměvy, nezapomněl se ale vyjádřit k faktu, že během jeho projevu ve Sněmovně odešli zástupci TOP 09. "Pokud někdo odešel během mého projevu ze sálu, tak patrně proto, že z mého projevu dostal žaludeční koliku a musel se jí zbavit na příslušném zařízení."

Pro vládu nezvedne ruku Milan Chovanec z ČSSD. Na jednu stranu je za hrdinu, protože jedná podle svého svědomí. Na stranu druhou toho může využít Babiš a po dohlasování důvěry jeho vládě zamete se všemi ministry ČSSD kvůli porušení koaliční smlouvy. Podle prezidenta Zemana je Chovanec zatrpklý.

Dagmar Havlová: Češi si svých hrdinů neváží, je v nich zakořeněn švejkovský přístup k životu. Více čtěte zde.