Čtyři středočeské ústavy měly smlouvy s firmami v Horáčkově kauze

Nejen pražské nemocnice jsou zapojené do kauzy, seznam se rozrůstá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čtyři středočeská sociální zařízení měla uzavřené smlouvy s firmami, o něž se zajímá policie kvůli kauze stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka. Celkem bylo prověřováno 59 příspěvkových organizací. Horáček čelí obvinění v souvislosti se zadáváním zakázek v nemocnicích a sociálních ústavech.

Kraj se zaměřil na případné smluvní vztahy se společnostmi První chráněná dílna, BlueRise, Active Vision SE a Medifine. S těmito firmami nemělo od roku 2015 žádné smlouvy ani s nimi nevedlo jiné obchodní vztahy 55 organizací.

Čtyři příspěvkové organizace uzavření obchodních vztahů potvrdily. Konkrétně jde o Domov Rožďalovice, Domov seniorů Benešov, Domov pod Lipami Smečno a Domov Kladno-Švermov. "Podle našich zjištění se jednalo o smluvní vztahy v celkové hodnotě kolem pěti milionů korun,“ uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub.

V kauze manipulací se zakázkami čelí obvinění kromě Horáčka i další lidé, například ředitel Nemocnice na Bulovce František Novák, bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská nebo ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák.

Co se nakoupilo?

Vedení Domova Rožďalovice uvedlo, že v roce 2015 nakoupilo 12 pracovních halen pro zaměstnance za necelých 5 000 korun. Domov seniorů Benešov si letos pořídil od firmy Active Vision SE systém sestra - pacient za 3,8 milionu bez DPH. Tato cena podle kraje nevybočuje z obvyklých relací, krajský úřad přesto prověří zadání a vyhodnocení této veřejné zakázky.

Domov pod Lipami Smečno letos koupil tři pračky od První chráněné dílny za 590 000 Kč bez DPH. Uzavřel také garanční smlouvu na náhradní plnění na dodávky drogistického zboží do výše 250 000 Kč bez DPH. Domov pod Lipami Smečno odebíral drogistické zboží kvůli náhradnímu plnění v roce 2017 podle jednotlivých objednávek. Loni šlo o nákupy za 208 000 Kč bez DPH.

Další vyšetřování

Domov Kladno-Švermov měl v letech 2016 až 2018 garanční smlouvy na náhradní plnění na dodávky výrobků od První chráněné dílny. V roce 2016 šlo o zboží zhruba za 100 000, v roce 2017 za 190 000 Kč a letos téměř za 130 000 Kč s DPH.

"Policií ČR bylo o součinnost při vyšetřování požádáno 11 sociálních zařízení, z nichž smluvní vztahy s výše uvedenými firmami uvedly pouze tři - Domov Rožďalovice, Domov seniorů Benešov a Domov Kladno-Švermov. Ostatních osm organizací žádné takové smluvní vztahy nevedlo," uzavřel Holub.

Zastupitel Pánek: Vedení kraje se mě pokoušelo zastrašit, protože jsem upozornil na nesrovnalosti. Více čtěte zde.