Ohyzdné bílé čáry: Upravte značení omezení kol, je to vážně ošklivé!

Bude se v Praze znovu protestovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO vyzvala starostu první městské části Oldřicha Lomeckého z TOP 09, aby Praha 1 přehodnotila podobu značení nového zákazu jízdy cyklistů v centru metropole. Bílé čáry, které vymezují prostor, kde omezení platí, jsou podle ní ohyzdné a nevhodné. Technická správa komunikací (TSK) nyní postupně v centru umisťuje značení pro nové opatření, dokončit by ho měla do konce měsíce. Podle Prahy 1 je vzhled značení dán normou.

Omezení kol bude ve všední dny mezi 10:00 a 17:00 platit v pěších zónách zejména kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. S jeho vymáháním se začne po dokončení dopravního značení.

Primátorka poslala dopis

Několik desítek metrů dlouhá bílá čára se objevila na náměstí Republiky. Podle primátorky se tento typ značení do historického centra nehodí a jde o "ohyzdnost". I když se jedná o dopravní opatření, která nemusí schvalovat památkáři, městská část by měla podle Krnáčové k úpravám v historickém centru sama přistupovat s citem a vkusem.

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nemají politici na dopravní značení vliv, protože jej zajišťují úředníci silničního úřadu a podoba je dána normami. "Politici, kteří to komentují, tak by si měli uvědomit, že je potřeba dodržovat zákony a nekomentovat estetické vnímání."

"Žádám, abyste se se svými experty znovu poradil a našli nový a lepší způsob, který nebude narušovat estetiku náměstí Republiky, a následně mě o tom způsobu neprodleně informoval," vyzvala primátorka starostu Lomeckého v dopisu.

Kritika i z cyklo spolku

Opatření dlouhodobě kritizuje i cyklistický spolek Automat, který proti němu podal žalobu. Soud zatím zamítl žádost o předběžné opatření, které by zákaz pozastavilo. Na projednání samotné žaloby se zatím čeká.

"Takto nevkusné provedení zákazu je projevem zpupnosti městské části Praha 1. Zvlášť směšné je to na náměstí Republiky, kde se takto zakazuje jezdit cyklistům v tramvajových kolejích a kudy denně projedou stovky aut," uvedl Vratislav Filler ze spolku. Dodal, že čáry by rozhodně nemusely být tak výrazné a leckde nemusí být vůbec.

Záměr omezení kol v centru před loňskými prázdninami schválila rada městské části. Podle původních vyjádření Prahy 1 mělo omezení mířit zejména proti takzvaným motorovým koloběžkám, které se začaly po centru metropole pohybovat po zákazu vozítek segway a ohrožovaly chodce. Nyní už zástupci městské části hovoří přímo o cyklistech, kteří podle nich ohrožují chodce a obyvatelé Prahy 1 si na ně pravidelně stěžují.

Primátorka odvolala ředitelku magistrátu. Oprávněně, nebo je to další přehazování odpovědnosti? Více čtěte zde.