Všude dobře, doma nejlépe. Aneb když dovolenou trávíte v Čechách

Posázavský pacifik
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vysněné pískové pláže jste odložili o další rok a dovolená se rýsuje zase jenom na našem území. Když přejde prvotní smutek, že exotická místa naší planety budete objevovat maximálně skrze televizní pořady, zjistíte, kolik neskutečných možností se vám nabízí. 

České léto má své tradice. Někteří mají pravidelná místečka na břehu Jadranského moře, a tak je letošní finále mistroství světa ve fotbale v podstatě domácí záležitostí. Ti, kteří zůstali věrní české národní vlajce, nemusí smutnit. Způsobů, jak si plnohodnotně užít léto, je i u nás mnoho. 

Typ chalupář

Češi a jejich chaloupky, to už je dnes taková jistota, jako že vedle sebe na talíři najdete knedlo, vepřo a zelo. Klasický model pražského turisty musí pro místní na venkově působit komicky. To, co je pro lidi z vesnice normální, je pro Pražáka zážitek na celý život. “Hele, srnka!” Automobil zpomalí a celá rodinka se s otevřenými ústy přilepí na okénko. Jak vidno, na safari člověk nemusí cestovat až do Afriky. Český národ je unikátní ještě v jedné věci. Exituje řada občanů, kteří mají své chalupy, i když žijí v podstatě na venkově. V tom případě se jedná o tzv. únikový domov, kde si manžel po dlouholetém vztahu sem tam odjede odfrknout. Kromě úžasného dobrodružství, kdy celá rodina uhýbá náletům sršánů a každé ráno se prohledává, jestli někde není to nebezpečné klíště, je chalupa skvělým místem na letní odpočinek. Tedy v případě, že všechny peníze neutopíte v opravě neopravitelného polorozpadlého stavení. 

Typ chatař

Ach, ten líbezný proud řeky Sázavy. Údolím se rozeznívají struny kytar a trampské písně zpívá celá rodina. Za komunismu byl tramp oázou svobody. Chatařské osady se jmény Toronto, Arizona a Údolí ticha tvoří vyhlášený posázavský pacifik. Americký sen ve středních Čechách se po revoluci rozplynul jako ranní opar nad řekou. Cesta do té pravé Ameriky vzala snílkům od bobří řeky iluze a hra na šerify už nikdy nebyla jako dřív. Dnes se dřevěné chatky ve skaliskách stávají jen ozvěnou dob dávných. I tak se v letních dnech znovu rozeznívají trampské písně a zpěv podpořený několika litry tuzemského rumu zní údolím jako kdysi. 

Typ kempař 

České kempy se plní stany a zmatené rodiny se v hádkách rozhodují, kde je to pravé místo na letní dovolenou. Kolíky do země a vachrlatý stan je na místě a klidná česká pohoda na břehu přehrad může začít. Největší profesionál vybere místo, kdy toalety a bar s pivní pípou nezaberou pěšky ani minutu. Král dovolené je ten, který zakotví s výhledem na klidnou hladinu vody se zeleným nádechem. Orlík, Slapy nebo Lipno. Tři největší přehrady mají jistě co nabídnout. Pokud vám nestačí stan, jistě si za celý rok ušetříte i na dřevěnou chatku, kterou v každém průměrném kempu najdete.

Malá zemička, ale silné kořeny. Jaká slavná jména mají vazbu na Českou republiku? Více čtěte zde.
Klíčová slova: