Jsou města opravdu otevřená? Co se veřejnost dozví a co zůstává utajeno?

Dozví se občané opravdu o všech uzavřených smlouvách?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská města podle svých zástupců zveřejňují veškeré dokumenty, které zveřejnit lze. Do budoucna tak neplánují rozšířit počet zveřejňovaných písemností. Lidé se na webových stránkách měst a obcí mohou podívat například na uzavřené smlouvy, výběrová řízení, rozpočty nebo online přenosy ze zasedání zastupitelstva. Ale ne všude je přístup stejný.

Například obyvatelé Kolína naleznou na webu svého města kromě povinně zveřejňovaných informací také podklady na zasedání zastupitelů, rozklikávací rozpočet či přehled investičních příležitostí. "Město se snaží stále více informací předávat občanům, například zveřejňujeme smlouvy nad 50 000 korun nebo nabídky práce v regionu," řekla tajemnice městského úřadu Dagmar Soukupová.

Podněty veřejnosti neevidují

Před budovu radnice pak Kolín v minulých měsících nainstalovat infopanel, který slouží jako digitální úřední deska. Město zveřejňuje také informace o mimořádných a nebezpečných situacích. "Více je zde snaha zapojit občany do rozhodování o městě prostřednictvím anket, dotazníků, veřejných slyšení k různým tématům, projektem Řídím Kolín a podobně," dodala Soukupová.

V Mladé Boleslavi si na práci navíc nestěžují. "Zveřejňování dokumentů úředníky nijak zvlášť nezatěžuje, je víceméně v režii IT oddělení a je součástí jejich běžné denní agendy," vysvětlila mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Do budoucna město podle ní plánuje zavést nový rozšířený webový portál. Výjimečně se radnice setkává také s tím, že občané vznesou námitky například k uzavřeným smlouvám. Podněty z řad veřejnosti na zveřejňování dalších dokumentů ale město neeviduje. "Spíše než dokumenty by občané uvítali on-line služby, například rozšíření objednávání i na další agendy jako CzechPoint nebo matrika. V současné době připravujeme výběrové řízení na zakázku pro celý nový vyvolávací systém i pro další agendy městského úřadu," uvedla Soukupová.

Odpadla náročná administrativa

V podstatě všechny dokumenty, které lze zveřejnit, publikuje podle mluvčího radnice na svém webu také Rakovník. Radnice do budoucna rozšíření zveřejňovaných dokumentů neplánuje. "Město zveřejňuje maximum. S námitkami se nesetkáváme, nesetkali jsme se ani s žádnými podněty," měl jasno mluvčí Jiří Cafourek.

Nad rámec zákona zveřejňuje další dokumenty i Příbram. Na web ale například nedává smlouvy a objednávky nad 50 000 korun, zveřejňuje je ale v registru smluv. "Dříve jsme tyto smlouvy zveřejňovali na webu města, ale od zavedení povinnosti uveřejňování v registru smluv jsme zvolili pouze jednu formu, neboť je tam vše dohledatelné, tudíž není nutné navyšovat již tak náročnou administrativu," řekla příbramská mluvčí Pavlína Svobodová.

Nápor na úředníky?

Stejně tak výběrová řízení na veřejné zakázky nedává Příbram na svůj web, ale zveřejňuje je na profilu zadavatele, kde jsou dostupné kompletní dokumenty k veřejné zakázce. Na webu města je pak odkaz na tento profil.

Podle mnoha radnic zveřejňování veškerých dokumentů na webu města úředníky zatěžuje. "Samozřejmě, že zveřejňování dokumentů přináší zvýšené nároky na administrativu městského úřadu i předpokládá nákup nového softwarového vybavení pro anonymizaci údajů," řekla kolínská tajemnice Soukupová. S tím, že jde o dodatečnou zátěž pro úředníky, souhlasí například také v Rakovníku nebo Příbrami.

Komu to prospěje? Magistrátní ředitel odboru majetku přistižen při lži. Čtěte zde.