Nejen exotická Dubaj, ale už i středočeské Kralupy mají vlastní BIGFRAM. Jako jediné město u nás

Kralupy se mohou pochlubit další zajímavou atrakcí. Místní BIGFRAM je jediný svého druhu v ČR.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Zatímco v Austrálii, jižní Africe, USA a západoevropských zemích byly scénické rámy, které pomáhají cestovatelům pořídit fotku zajímavého místa z toho nejlepšího úhlu již delší dobu samozřejmostí, o ČR toto až dosud neplatilo. Jednou z výjimek se však nyní staly Kralupy nad Vltavou, jež podobně jako při celostátním srovnání obcí ukázaly, že i kdysi opomíjené město může okolí překvapit svou jedinečností a originálními nápady.

Největší svého druhu na světě je dnes obří pozlacený rám v Dubaji vysoký přesně 150 metrů. Monumentálnost a extravagantní vzhled však nejsou jediné, čím se může tato zajímavá stavba pochlubit. Za zmínku stojí i fakt, že v jeho horní části se nachází luxusní rozhledna, jež všem svým návštěvníkům umožňuje vychutnat si krásný výhled na celou Dubaj

Scénické rámy nejrůznějších tvarů a velikostí v posledních letech nabírají na popularitě, a proto je dnes nalezneme snad v každé turisticky oblíbené destinaci. Nejen, že na první pohled upoutají pozornost, ale navíc při volbě správných materiálů skvěle zapadnou do okolní krajiny a samozřejmě zajímavým způsobem přispívají k zatraktivnění příslušné lokality. A právě to inspirovalo kralupskou radnici k tomu, aby BIGFRAM taktéž nechala zhotovit.

Další zajímavá novinka

"Cestovatelé často přemýšlí, jak vyfotit přírodní scenérii či historickou památku z toho nejlepšího úhlu, a proto nás napadlo, že bychom jim mohli trochu pomoci," říká místostarosta Libor Lesák, kterého obří rámce při jeho toulkách cizinou taktéž zaujaly. Pak už jen zbývalo najít nejvhodnější lokalitu, kam obří rám, který na první pohled každého již z dálky zaujme, umístit. Možnosti byly různé, ale nakonec přirozeně zvítězilo magické místo u Vltavy.

"Chtěli jsme, aby si turisté odvezli z našeho města nejen krásné vzpomínky, ale také hezké fotografie; napadlo nás, že pohled přes řeku Vltavu na renesanční zámek by mohl být tím pravým," vysvětluje místostarosta Lesák s tím, že pak bylo třeba vyměřit pomocí speciálních latí ten nejlepší úhel, aby výsledné snímky stály doopravdy za to. Stejně tak šlo o to rozhodnout se, jak by měl první český BIGFRAM vypadat, a právě to nebylo vůbec snadné.

Jako jediné v ČR se chlubí vlastním scénickým rámem

V Austrálii se inspirovali třeba kolekcí zlatých rámů, tak typických pro staré portréty, zatímco některá francouzská města vsadila na mini obrazce, avšak Kralupy se rozhodly vydat jiným směrem. „Nechtěli jsme za každou cenu vzbudit pozornost tím, že budeme extravagantní jako třeba Monte Carlo,“ zdůrazňuje Libor Lesák a dodává, že hlavním cílem bylo vytvořit takový obrazec, který umožní nejen pořídit hezkou fotografii, ale zároveň zapadne do svého okolí a nebude na příchozí působit rušivým dojmem.

Kralupský BIGFRAM, který od minulého týdne přitahuje pozornost místních i turistů, však není jedinou novinkou, na niž se mohou návštěvníci "hlavního města" Dolního Povltaví těšit. "V rámci projektu „Pojďte s námi do přírody“ jsme také začali vytvářet posezení s ohništi a grily, kde se mohou lidé scházet s přáteli," uzavírá kralupský místostarosta s tím, že zájemci si tak nyní mohou vychutnat kromě krásného výhledu na řeku i něco lahodného z rožně.

V Kralupech vzniká český unikát. Rukopis architekta Marečka je jedinečný. Čtěte zde.
Klíčová slova: