Kolik stojí domy podvedených z H-Systému? Podle expertů ceny vzrostly čtyřnásobně

Bohužel obyčejní lidé doplatili na podvodníky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ceny domů v Horoměřicích u Prahy, ze kterých se podle verdiktu Nejvyššího soudu mají vystěhovat bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-Systém, za posledních 20 let vzrostly až čtyřnásobně. Aktuálně se pohybují zhruba na šesti milionech korun. 

"Jedná se o stometrové domky s menším pozemkem. Aktuálně mohou cenově vycházet na šest milionů korun. Pokud má domek někde lepší vybavení, může být cena i vyšší. Významným faktorem je také lokalita. Horoměřice jsou kousek od Prahy, jedná se o atraktivní oblast," uvedl provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality Martin Fojtík.

V době, kdy lidé nemovitosti kupovali, mohly mít domky cenu 1,5 milionu korun. Za dobu dvaceti let se tak cena nemovitostí minimálně zčtyřnásobila.

Jde o žádanou lokalitu

Podle portálu Cenovamapa.org se v Horoměřicích za poslední rok prodalo 15 rodinných domů. Jejich průměrná prodejní cena dosáhla 8,25 milionu korun a pohybovala se od 6,5 do 12,5 milionu korun v závislosti na velikosti domu, jeho vybavení a velikosti zahrady. 

O několikanásobném zhodnocení v posledních letech hovoří i obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli Roman Weiser. Horoměřice jsou podle něj žádanou lokalitou, protože se nacházejí v těsné blízkosti Prahy a mají veškerou občanskou vybavenost. "Jediným negativem je blízkost letiště a tím pádem i letecký provoz nad obcí. Na okraji Horoměřic můžeme v posledních letech vidět rozsáhlejší výstavbu rodinných domů a bytů. Růst cen tady do jisté míry kopíroval celkový růst cen nemovitostí v Praze," uvedl. 

Kolik zaplatíte za metr?

Podle něj se dá aktuálně nový byt v Horoměřicích pořídit v rozmezí 60 až 70 tisíc za metr čtvereční, přitom ještě před několika málo lety byly ceny v této lokalitě zhruba poloviční. "Pokud si zde budete chtít byt pronajmout, pak je třeba počítat s tím, že za garsonku zaplatíte bez nákladů na energie minimálně 9 000 korun měsíčně, za byt 2+KK 12 000 korun a za 3+KK aspoň 15 000 korun," dodal Weiser.

Menší řadový dům si podle něj lze bez nákladů na energie pronajmout zhruba za 30 000 korun měsíčně. Větší řadový dům v rozmezí 35 až 40 tisíc a samostatný dům s větším pozemkem a bazénem až za 50 000 korun měsíčně.

Podle údajů portálu Cenovamapa.org je nyní v Horoměřicích k prodeji 74 nových volných bytů s průměrnou nabídkovou cenou 62 500 korun za metr čtvereční. Podle portálu jsou ceny srovnatelné s průměrem v celém okrese Praha-západ. V Praze je podle aktuálních údajů developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná nabídková cena téměř o tři pětiny vyšší.

Jde o 60 rodin

Nejvyšší soud rozhodl, že družstvo Svatopluk, sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-Systém, musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Soud vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Jde asi o 60 rodin.

Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl NS. Rozhodnutí soudu kritizují někteří politici včetně prezidenta Miloše Zemana. V pondělí by se mělo z iniciativy premiéra Andreje Babiše (ANO) uskutečnit první jednání mezi bývalými klienty H-Systemu a konkurzním správcem.

Do kauzy H-Systemu se vložil Babiš. Tak co, podvedení lidé, bude líp? Čtěte zde.
Klíčová slova: