Babiš není mesiáš, ale spoluviník. Na klientech H-Systému bude chtít vyhrát komunální volby

Jak Miloš Zeman, tak Andrej Babiš mohli už dávno konat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trestně stíhaný předseda vlády Andrej Babiš nemohl dostat lepší dárek. Kauza H-Systému je pro něj těsně před komunálními volbami jako dar z nebe. Rozhodnutí soudu o vystěhování šedesáti rodin z Horoměřic u Prahy zkrátka nemohlo přijít v lepší čas. Právně je navíc naprosto v pořádku, morálně už samozřejmě nikoli. V každém případě je to kauza, na které se dají volby vyhrát.

/KOMENTÁŘ/ Rozhodnutí Nejvyššího soudu zemi, tedy daňová poplatníky, rozdělilo na dvě skupiny. Jedni začali okamžitě řešit, jak postiženým rodinám pomoci, a dovolávají se zásahu státu. Druzí projevují lítost, ale argumentují tím, že stát nemůže pomáhat všem, kteří naletěli lumpům. Dá se říct, že pravdu mají oba tábory. Do "hry" však mezitím vstoupili velcí hráči, zejména Miloš Zeman a Andrej Babiš.

Proč právě Zeman a Babiš?

Současný prezident republiky se tváří jako neviňátko, přitom má sám máslo na hlavě. V době největší slávy H-Systému tekly peníze od Petra Smetky i do ČSSD, kde byl Miloš Zeman předsedou. Spojku mezi ním a později odsouzeným zakladatelem stavebního projektu dělal tehdejší Zemanův poradce Miroslav Šlouf. Nutno však podotknout, že sociální demokraté nebyli zdaleka jediní, které si Smetka sponzoroval. Podobně "namočená" byla i ODS.

Společnost H-Systém začala fungovat v roce 1993, kdy spustila kampaň na levné bydlení. Rychle měla přes stovku klientů, kteří v průměru zaplatili milion korun. Lidé měli domy dostat do dvou až tří let, v roce 1997 však společnost zkrachovala. Dokončeno bylo jen zhruba 34 domů. Majitel firmy Petr Smetka byl odsouzen na 12 let.

Mnohem větší pozornost si ale teď zaslouží zájem Andreje Babiše o celou kauzu. Premiér je totiž všechno možné, jen ne hlupák; umí si dobře spočítat, co pro něj osobní angažovanost znamená. Je to totiž přesně ono téma, které naprosto reálně ovlivní říjnové komunální volby. Pro každého politika je to požehnání shůry, tím spíš pro Babiše. Může poukazovat na to, jak "tradiční politici" neřešili přes dvacet let a nechali nebohé lidi dojít až do stavu osobní tragédie. 

Minulé vlády jsou i premiér

Prst Andreje Babiše bude namířen na minulé vlády, na jejich nečinnost a lajdáctví. Na pomalé soudy, které mohly už v první instanci rozhodnout tak, jak to učinily nyní. Těžko bude vytahovat například fakt, že už v roce 2008 soud pravomocně rozhodl o tom, že domy lidem z Horoměřic nepatří a nejsou jejich majetkem. Oni přesto dále investovali peníze. Nebude řešit, že tito lidé seděli ve výboru věřitelů Družstva, kde se jaksi předpokládá právní povědomí, a že se z jejich strany vůbec nic nedělo.

Faktem je, že Andrej Babiš bude mít pravdu. Mohou za to minulé vlády. Ale může za to i Andrej Babiš. Není totiž mesiášem, jak se bude chtít prezentovat, ale spoluviníkem dnešního stavu. I on už je totiž "minulou vládou", měl pět let na to, aby konal. Neudělal však vůbec nic.

Ministerstvo financí nepohlídalo majetek Petra Smetky, peníze se rozkutálely všude možně. A nejde náhodou o resort, který byl v přímé gesci dnešního předsedy vlády? A proč nekonalo ministerstvo vnitra, resp. hospodářská policie? Jeho vláda a vláda, ve které seděl, mohly na problém tlačit už celých pět let. Nestalo se.

Nejvyšší soud rozhodl, že byty patří do konkursní podstaty, o čemž bylo pravomocně rozhodnuto již v roce 2008. Konkursní správce zkrachovalé společnosti H-System Josef Monsport hodlá domy prodat a peníze rozdělit mezi všechny poškozené klienty H-Systemu, tedy i ty, kteří svépomocí nic nedostavovali. Vlastní investice, které byly do nemovitostí vloženy věřiteli po vyhlášení úpadku, budou připočteny k jejich pohledávce za úpadcem a budou vypořádány přednostně. Nebudou tak součástí vypořádání s ostatními poškozenými.

Právě ON bude kázat o morálce

Dnes tedy na scénu nepřichází spasitel, i když si to spousta lidí zřejmě bude myslet. Andrej Babiš umí zahrát na notu veřejného mínění, umí se dokonale převtělit do zachránce. Má parádní šanci ukázat národu, že není nenasytným byznysmanem, který zemi vede do pekla. Jen velmi málo teď stačí, aby se z něj doslova přes noc stal hrdina. Morálka dostala rozhodnutím Nejvyššího soudu na frak, o tom není sporu. Paradoxní je, že z toho může těžit právě člověk, který je v tomto ohledu snad ještě níže.

Má prostředky i možnosti, jak postiženým z H-Systému pomoci. Volné byty existují, stát má k dispozici i finanční rezervy. Princip solidarity je demokratický, nezpochybňujme to. Stát si platíme i za to, aby svými zákony řešil také lidskou blbost a vyčůranost. V kauze H-Systému se dělo oboje, ať už se to někomu líbí nebo ne, a ať si pod tím představíte cokoli.

Najde se opravdový světec?

Lidé z Horoměřic žijí, existují, jsou opravdoví. Populismus Andreje Babiše padne na úrodnou půdu a říct proti němu byť jen jediné slůvko bude vnímáno negativně. Logicky, tady nejde o prázdná slova a slibování miliard na haly či jiné megalomanské stavby. Máme před sebou zoufalé bytosti, které mohou za necelý měsíc přijít o střechu nad hlavou a celoživotní úspory.

Doufejme, že se objeví opravdový "světec". Ne politik toužící po absolutnu. Někdo, kdo nabídne pomocnou ruku nezištně, což znamená, že nebude s politikou nijak spjatý. Ale máme v naší krásné zemi někoho takového?

Kolik stojí domy podvedených z H-Systému? Podle expertů ceny vzrostly čtyřnásobně. Více čtěte zde.