Nejsou Bukovany jako Bukovany: Čtvrtstoletí stará tradice míří na Benešovsko

Obcí nebo městeček s názvem Bukovany je po ČR několik. Letos se sejdou nejen jejich obyvatelé na Benešovsku
Zobrazit fotogalerii (5)
 

U Sokolova, u Nového Boru, u Benešova, u Příbrami, u Olomouce a u Kyjova. A co tam tak zajímavého najdete? Přece Bukovany… Menší či větší vesničky, nebo dokonce města se stejným názvem a naprosto dokonalou náturou lidí. Je možné, že to, co spojuje tato místa, znají i jinde. Nebo snad nikoliv?

Bukovany si již 24 let mezi sebou předávají štafetový kolík od pořádání Srazu Bukovan. Každý rok jedny z Bukovan uspořádají tuto celovíkendovou akci plnou legrace, soutěží, her a zábavy. Letos, jubilejní 25. ročník, pořádají Bukovany u Benešova.

Historicky první sraz obcí Bukovany se konal v roce 1994 v Bukovanech u Benešova, tudíž se letos i příhodně uzavírá okruh pořádání této akce.

Tradice s bohatým kulturním programem
Celá akce vypukne již dnes, tedy v pátek 27. července 2018 v 16:00, příjezdem účastníku ze všech koutů republiky. Večer následně proběhne taneční zábava. V sobotu pak po celý den tradičně probíhá sportovní i herní zápolení mezi týmy ze všech Bukovan, jehož vyvrcholením je další taneční zábava s vyhlášením všech vítězů, při které se tradičně rozdávají poháry, diplomy i jiné upomínkové předměty.

Sportovní klání pak probíhají ve fotbale, házené/volejbale, pétanque či nohejbalu. Vše je na uvážení pořadatele, co zvolí. V Bukovanech u Příbrami, kde byl sraz naposledy loňský rok, se třeba pořádá legendární soutěž Bukovanská šlapka neboli výjezd na starším jízdním kole do strmého kopce tyčícím se nad vesničkou. Celý sraz končí v neděli v dopoledních hodinách loučením a odjezdem všech účastníků. Celá akce má neopakovatelnou atmosféru, kterou pochopíte, jen když to zažijete. A nebojte se, i „přespolní“ se na srazu krásně zabaví, věřte, že "Bukovaňáci" jsou velice srdeční a dobromyslní lidé.

Česká krajina volá o pomoc. Chátrající boží muka a rozorané pěšiny zaslouží větší péči. Více čtěte: ZDE.

Bukovany, kam se podíváš

Letošní pořadatel, Bukovany u Benešova, leží 6 km severozápadně od Benešova a 2 km od Týnce nad Sázavou. Žije zde asi 770 obyvatel, pro které bude dnešní den jistě nezapomenutelným.

Jak jsme již zmínili, v loňském roce držely štafetu Bukovany u Příbrami, jež od okresního města leží asi 16 km jihovýchodně a žije zde jen asi 90 obyvatel. To Bukovany u Sokolova v západní části Karlovarského kraje jsou o poznání větší - žije zde na 1 600 obyvatel. Pokud se přesuneme k Novému Boru, i tam jsou další Bukovany. Dokonce jsou se zhruba stovkou obyvatel jeho administrativní součástí.

Další Bukovany najdeme 10 km východně od Olomouce a trvale zde žije necelých 600 obyvatel. Zapomenout nemůžeme ani na Bukovany u Kyjova, najdeme je v okrese Hodonín se zhruba sedmi stovkami obyvatel.

Bude tradice pokračovat i v dalších letech?

Pokud se ještě na okamžik vrátíme k dnes plánovanému srazu Bukovan, musíme poznamenat, že je to skutečně krásná a dlouho udržovaná tradice, která každoročně přináší spoustu nově navázaných přátelství, zážitků a někdy i lásek. Koneckonců, opravdu mezi účastníky můžeme najít páry, které se při této příležitosti potkaly a nyní jsou již manželé. Přesto všechno však bohužel, možná vlivem omlazování obyvatelstva, zájem o srazy v posledních letech upadá.

Proto se letos, právě na jubilejním 25. srazu, bude rozhodovat o tom, zda v této akci i nadále pokračovat. Vypadá to, že by se měla snížit frekvence těchto srazů, třeba na jednou za dva roky. Ovšem dozvíme se během srazu, na čem se starostové obcí dohodnou.

Do Bukovan na Benešovsku jste srdečně zváni!

Pražský prátr minulosti. Gigantický zábavní park Eden dnes žije jen na fotografiích. Více čtěte: ZDE.