Přetrvávající problém středočeských měst: Hazard, bezdomovci a nepřizpůsobiví

Například v Kolíně si omezení heren pochvalují
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Řada středočeských měst stále řeší problémy spojené s hazardem, bezdomovci nebo nepřizpůsobivými. Potíže někdy zástupci radnic přičítají i nedostatku strážníků. Proti situaci před čtyřmi lety ale kriminalita ve velkých středočeských městech poklesla.

Například v Příbrami, která bývala přirovnávána k italskému Palermu, policie v roce 2014 zaznamenala 1 184 trestných činů. V dalších letech jejich počet postupně klesal až na loňských 906 deliktů. Podle zastupitele za opoziční Šanci pro Příbram Vladimíra Krále se ve městě stále pohybují skupinky bezdomovců, radnice ale problém řeší. "Pak je tady často zmiňovaná oblast křížových domů, kde se shromažďují nepřizpůsobiví lidé. Na to jsme upozorňovali několikrát a musím říct, že hlas opozice byl vnímán a opravdu se to tam zlepšilo," uvedl Král. Pomohl mimo jiné zákaz pití alkoholu na veřejnosti, který postihl právě tuto část města.

"Jestli se zde něco nepodařilo, tak to je eliminovat hazard," říká příbramský zastupitel Vladimír Král (Šance pro Příbram).

S hazardem v Příbrami stále panuje nespokojenost

"Jestli se něco nepodařilo, tak eliminovat hazard," míní Král. Vedení Příbrami chtělo prosadit plošný zákaz hracích automatů, zastupitelé ale návrh vyhlášky opakovaně odmítli. Podle starosty Jindřicha Vařeky (ANO) se neshodli na tom, zda je či není vhodné omezovat práva a svobodu lidí, pokud jde o trávení volného času a nakládání s penězi.

Podobný problém přetrvává podle opozice v Kladně. "S hazardem je spojena zejména drobná kriminalita, jako jsou krádeže a podobně," upozornil zastupitel za ODS Vojtěch Munzar. Zklamalo ho proto, když radnice zrušila nulovou toleranci vůči hazardu schválenou v předchozím období, a povolila další kasina. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) ale namítl, že Kladno počet heren výrazně omezilo, z původních 118 jich zbylo 35. Úplný zákaz požadovaný opozicí by podle něj herny jen přesunul do šedé zóny.

Na Kladně došlo ke snížení počtu heren i trestných činů

Počet trestných činů loni v Kladně klesl na 1 958 po předchozích dvou letech růstu, kdy jich policie evidovala 2 060, respektive 2 116. "Kriminalita klesá v celé republice, problém Kladna je, že nám klesá pomaleji a později," tvrdí lídr ODS Dan Jiránek. Částečně je to podle něj anonymitou velkých sídlišť, příčinu ale vidí i v nedostatečném počtu strážníků. "V podstatě jich chybí téměř čtvrtina," dodal Jiránek.

Uran z Československa pro sovětské jaderné zbraně. Na Příbramsku bylo největší ložisko v zemi. Více čtěte: ZDE.

Město s policií spustilo projekt využívající mapy kriminality i další preventivní programy. Vedení radnice dává pokles kriminality také do souvislosti s opatřením, které umožnila novela o hmotné nouzi. Na celém území Kladna byla vyhlášena oblast se sociálně nežádoucími jevy, do níž úřad práce nemůže posílat doplatky na bydlení novým žadatelům. Volf to považuje za účinný způsob, jak bojovat proti obchodníkům s chudobou. Podle kritiků se tím ale negativní jevy jen prohloubí. Dvě desítky senátorů již požádaly Ústavní soud, aby část zákona s tímto opatřením zrušil.

V Boleslavi řeší problém s bezdomovci

Specifické problémy řeší Mladá Boleslav, která patří v kraji dlouhodobě k městům s největším počtem lidí bez přístřeší. Většinu tvoří bývalí agenturní zaměstnanci, které sem vozí agentury za prací nejen do automobilky Škoda Auto. "Myslím si, že městská policie to zvládá dobře. Ale vzhledem k tomu, že těch pracovníků bude přibývat, je třeba kontrolní a represivní složku posílit," míní zastupitel za ANO František Petrtýl.

Starostové v okolí Prahy čelí tlaku developerů. Ustojí to jen někteří, jde i o osobní odvahu. Více čtěte: ZDE.