Padesát let od první transplantace srdce. Pacientka však živá neopustila operační sál

Chirurgický tým v Bratislavě provádí první transplantaci srdce v Československu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tento rok slavíme v naší krajině jedno výročí za druhým. Zásadní letopočty s osmičkou na konci prochází historií jako pevná nit našeho národa. V chirurgickém oboru se připomíná první transplantace srdce, která proběhla v Bratislavě. Provedl ho chirurgický tým Karola Šišky. Pacientka však žila jen několik hodin. 

Dnes je pro lékaře transplantace srdce relativně rutinní záležitost. V České republice ročně doktoři transplantují kolem osmdesáti případů. Před padesáti lety se jednalo o “zoufalý pokus”, jak sám vzpomíná přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. Průlomová operace se podařila, ale pacientka se už k životu neprobrala. V té době zcela normální jev po celém světě.

Transplantované srdce nesmí být starší déle než padesát, maximálně padesát pět let. Srdce už následně nefunguje tak, aby stačilo účinně pracovat v novém těle. 

Marný, ale zásadní pokus

Operovaná padesátiletá Charlotta Horvátová přišla do nemocnice ve velmi kritickém zdravotním stavu. Nemocné ledviny, plíce i játra jí nedávaly moc šancí na přežití. Přesto a možná právě proto se stala první pacientkou, která na našem území podobnou operaci absolvovala. Živá zůstala pouze pět hodin.

První operace v Kapském městě

Bratislavská transplantace byla inspirována zákrokem, který provedl ve stejném roce Christian Barnard v Kapském městě. Transplantovaný pacient vydržel naživu 18 dní. Operace dělilo pouhých sedm měsíců. Mezi chirurgy se ta vůbec první transplantace stala motorem a revolucí k podobným pokusům. Ty však většinou končily tragicky. Jen sedm procent pacientů vydrželo mezi živými déle než jeden rok.

Čech s nejdéle sloužícím transplantovaným srdcem je Rudolf Sekava, který transplantaci prodělal v roce 1984 a k dnešnímu roku je mu 82 let. 

Úspěch až s novým lékem

Pod neúspěchem se podepsala absence léku, který byl objeven až na začátku osmdesátých let. Alespoň to je názor chirurga Jana Pirka. Cyklosporin A je lék, který pomáhá organismu přijmout cizí srdce. Ten se stal pro transplantaci srdce nepostradatelný. Úplně první úspěšný pokus se v Československu datuje na rok 1984, i díky Cyklosporinu A.

Transplantace dnes?

Metody a technické zázemí ohledně transplantace srdečního orgánu jsou dnes na úplně jiné úrovni. Hlavní díl úspěchu spočívá právě v objevení zmiňovaného Cyklosporinu a také modernější způsoby ochrany dárcovského srdce. Čísla hovoří samy za sebe. Aktuálně první rok s novým srdcem přežije 90 procent pacientů s tím, že přes deset let se dožije šedesát procent pacientů.

Antikoncepce minulosti. Mýty a babské rady, které byste rozhodně nechtěly vyzkoušet. Více čtěte zde.
Klíčová slova: