Budoucnost a minulost Malostranského náměstí přibližuje výstava

Zastavte se na Malostranském náměstí na nové výstavě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na Malostranském náměstí je do 26. srpna k vidění venkovní výstava, která přibližuje jeho historii a plánovanou revitalizaci. Dnes ji otevřela radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice) a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Chystaná přeměna náměstí za 120 milionů korun by měla být zahájena a dokončena v příštím roce, magistrát nyní řeší potřebná povolení.

Výstava na několika panelech přibližuje historii náměstí, na kterém podle archeologů leželo první sídliště, které se stalo základem pro osídlení území Prahy. V souvislosti s připravovanou rekonstrukcí náměstí archeologové v poslední době provedli průzkum v horní části, oblast je nicméně zdrojem řady historických nálezů už roky. Náměstí bylo podle archeologů využíváno k různým účelům. "Vedle nálezů raně středověkého opevnění zde byly odkryty například dřevěné cesty, domy a pozůstatky řemeslnické činnosti," uvedl archeolog Jan Havrda.

Výstava nastiňuje i budoucnost

Další část výstavy se zabývá budoucností náměstí. O ní město rozhodlo v roce 2014, kdy se uskutečnila mezinárodní architektonická soutěž. Od té doby se řeší, jak přesně bude přeměna vypadat, objevily se spory s Prahou 1, která chtěla do projektu zapracovat podzemní garáže. Nakonec se magistrát s radnicí domluvil na tom, že Praha 1 dostane osm milionů korun na vytvoření studie možné stavby garáží.

Při revitalizaci se počítá se zrušením parkoviště v horní části náměstí, zúžením jízdních pruhů a rozšířením chodníků. Podle Zuzany Rákosníkové z pražského magistrátu se projekt snaží co nejvíce zachovat historickou podobu včetně původních lamp, dlažeb, morového sloupu nebo ruční pumpy. Na náměstí přibude také kašna. Projekt se musel mírně upravit na základě připomínek, které došly během územního a stavebního řízení.

Město vychází z projektu, se kterým v soutěži uspěli architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. V roce 2016 město na náměstí zrušilo parkoviště a pokoušelo se tam pořádat kulturní akce, ale bez většího zájmu veřejnosti.

Nejkrásnější čtvrť v Praze byla domovem těch nejchudších. Jak vypadala pražská Neapol? Více čtěte: ZDE.