V Praze je nutné lépe zachytávat dešťovou vodu k ochlazení města

Ruku v ruce by se zadržováním vody v krajině měla jít výsadba zeleně v ulicích.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V hlavním městě je nutné zajistit lepší zachytávání dešťové vody k ochlazení města. Nepropustné betonové a asfaltové povrchy je potřeba vyměnit za vsakovací. Zadržená voda zchladí okolí a může být využita pro zalévání zeleně ve městě. Uvedla to ekoložka a zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová (Zelení). Ve městě vzniká tzv. tepelný ostrov, kdy je v centru kvůli zahušťování výstavby a úbytku zeleně o dva až tři stupně Celsia vyšší teplota než na okraji města.

Podle statistik přitom ročně naprší podobné množství vody jako dříve. Problémem však je, že prší méně často a přichází přívalové deště, z nichž se voda nestačí vsáknout a odteče do kanalizace. Voda pak ve městě v případě sucha chybí. Praha by si podle Zelených měla nechat zpracovat analýzu odtokových poměrů a určit pro nejvíce ohrožená území konkrétní opatření. Asfalt a beton by měly nahradit vsakovací povrchy.

Ruku v ruce by se zadržováním vody v krajině měla jít výsadba zeleně v ulicích.

Zeleň pro vyhledávaný stín i ochlazení

Ruku v ruce by se zadržováním vody v krajině měla jít výsadba zeleně v ulicích. Díky alejím jsou ulice ve městě chladnější. Stromy vytváří stín a zároveň se z listů vypařuje voda, čímž se okolí stromů ochlazuje. Na výsadbu stromů by se měl magistrát zaměřit zejména v centru města, které je nejteplejší.

Podle studií, které si nechal zpracovat magistrát, se bude zranitelnost města vůči vlnám horka i nedostatečnému zasakování srážkové vody v budoucnu zvyšovat. "V Praze musí urychleně vzniknout desítky nových fontán, stovky zelených střech a ozeleněných vnitrobloků," uvedl pražský zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (Zelení/Trojkoalice).

Praha má již schválenou strategii

Praha má schválenou strategii na adaptaci města na klimatické změny a plán na zavádění opatření, kterými je rozšiřování zeleně a vodních ploch, které klima ochlazují. Podle radní pro rozvoj Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) je strategie málo ambiciózní a zároveň očekává, že zásadním momentem pro městskou zeleň bude schvalování územního plánu, který magistrát připravuje.

"V návrhu územního plánu došlo k přehodnocení vztahu k zeleni v tom smyslu, že některá zeleň, která není parkem, tak je navrhována třeba k vyřazení," řekla Kolínská, podle které je to špatná cesta. Adaptační strategie by podle radní měla být zapracována na územního plánu, aby byla zeleň chráněna.

Fúze Aeroholdingu a Letiště Praha by měla být dokončena až na podzim. Více čtěte: ZDE.

Metropolitní plán kvůli malé ochraně zeleně kritizuje i spolek Arnika, podle kterého je v rozporu s adaptační strategií. Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR), který Metropolitní plán zpracoval, je se strategií ohledně klimatických změn v souladu, a to už proto, že IPR vypracoval oba dokumenty.

Počátek již na Praze 5

Ve vztahu ke strategii magistrát začal s výsadbou stromů na Dívčích hradech v Praze 5. Letos by měl být dokončen les V Panenkách, nový les má vzniknout také například v Satalicích. Parky, zahrady a veřejná zeleň v hlavní městě zabírají podle magistrátu 4 465 hektarů a zhruba 5 000 hektarů tvoří lesy, z toho 2 900 hektarů je v majetku Prahy. O lesy a významné parky se v Praze stará městská firma Lesy hlavního města. V péči má i větší stromové aleje v ulicích, vodní toky a nádrže. Menší parky spravují městské části.

Nejkrásnější čtvrť v Praze byla domovem těch nejchudších. Jak vypadala pražská Neapol? Více čtěte: ZDE.