Zhoršená kvalita vody je ve středních Čechách na šesti místech. Kde je situace nejhorší?

Jaké jsou nejčerstvější informace o kvalitách vody ve středních Čechách?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na šesti místech ve Středočeském kraji, kde se lidé koupou, hodnotí hygienici kvalitu vody jako zhoršenou a označují ji stupněm tři z pětistupňové škály. Zhoršenou vodu hlásí například čtyři lokality na Orlíku na Příbramsku, řekl vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík.

Zhoršená kvalita vody je na Orlíku v lokalitách Lavičky, Popelíky, Trhovky a Podskalí. Kromě Orlíku hodnotí stupněm tři hygienici také Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a Tyršovo koupaliště v Rakovníku. Stupněm dva, tedy jako vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, označují hygienici dvě lokality na Slapech, rybník Jureček u Prahy, Proboštská jezera u Prahy a jezero Ostrá na Nymbursku.

Koupání je přesto možné, doporučeno je ale následné osprchování

Lidé se mohou podle Mandíka koupat i ve vodě označené stupněm tři, po koupání ale doporučuje se hned v kempu osprchovat.

Výskyt škodlivých sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

V Praze je nutné lépe zachytávat dešťovou vodu k ochlazení města. Více čtěte: ZDE.