Buď připraven! Skauti moderní doby se nebojí do lesa ani s GPS

Slavná fotografie, která jasně definuje chrakter skauta. Nebát se!
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Být skautem je v dnešním moderním světě na první pohled velmi zpátečnické. To, co působí jako zábava pro milovníky starých časů, je však i dnes velmi vyhledávanou aktivitou. Skauti jdou s dobou a do lesa si klidně vezmou GPS. 

 

Už přes sto let je po celém světě známá organizace Skaut jako místo, kde se člověk naučí víc než jen rozeznávat druhy stromů. V roce 1907 byl skauting založen na myšlenkách Roberta Baden-Powela. Bývalý anglický generál tak položil základní kameny organizace, která se postupně rozrostla do 216 států po celém světě. 

Za znak junáka zvolena zlatá (žlutá) lilie se stříbrným (bílým) štítkem a černou psí hlavou. Skauta poznáte také díky uniformě a uvázaného šátku kolem krku. 

Hodnoty

Skaut si za cíl určil pracovat s dětmi tak, aby zásadně podporoval jejich rozvoj v raném věku. Ať už jde o dítě, nebo o mladé lidi, základem je znát a osvojit si témata duchovní, mravní, intelektuální, sociální, které navíc spojují s tělesným vypětím. Léta se tak děti učí praktickým úkolům, které lze velmi snadno přenést do praktického života. Výchova je také často nastavená tak, že je dítě či mladý člověk velmi samostatný. Skautské organizace jsou otevřené již od nejmladšího věku. Fungují zde tzv. vlčata a světlušky. V České republice skautský oddíl najdeme pod názvem Junák.

Proti režimu

Junák v přeneseném slova smyslu znamená statný mládenec. Na našem území je o něm první zmínka už v roce 1911. A. B. Svojsík o rok později napsal první brožuru, která se skautingu věnuje, a v témže roce vede první skautský tábor nedaleko Lipnice nad Sázavou. Skauting se tak velmi rychle dal do pohybu. V roce 1914 byl oficiálně založen spolek Junák - český skaut. O rok později byl z iniciativy Vlasty Štěpánové-Koseové založen Odbor pro dívčí výchovu skautskou a ve stejném roce byl veden také první tábor u Živohoště. 

V roce 1933 se v Československu mělo konat čtvrté světové skautské jamboree. Celosvětový sraz skautů a skautek se nakonec kvůli administrativnímu pochybení nekonalo v Praze, ale v Maďarsku. První velkou zkouškou si musel skaut projít za druhé světové války. Země v područí nacismu přirozeně nutila skauty jednat. Díky jasným hodnotám, které se neslučovaly s totalitními režimy, bylo velké množství členů skautské organizace součástí odbojové činnosti. I proto jich bylo mnoho vězněno či popraveno. Konec války pro skauting nebyl zásadním vysvobozením. Další totalitní režim je vnímal jako hrozbu vůči propagandě komunistické myšlenky, a tak byl začleněn do Svazu československé mládeže. V roce 1950 je oznámen jeho oficiální zánik. 

Stále populární

I přes pokus o umlčení skautských organizací napříč dějinami se nikdy nepovedlo skautskou myšlenku opravdu zlikvidovat. Během pražského jara v roce 1968 se na dva roky zvednul z popela, aby byl následně znovu zrušen. Peripetie a nelehký osud je však v aktuální době částečně vykompenzován čísly. Přes padesát tisíc členů dělá ze skautu největší výchovnou organizaci mladých lidí v České republice. Velký zájem u mladých probouzí i díky tomu, že se nebojí jít s dobou. Postupně si i skauti osvojují nové technologie a mobilní aplikace. Do lesa pro ně dnes není problém jít místo s buzolou s GPS a v toku informací na internetu se dokonce učí rozeznat, co jsou to fake news.

Český skaut je tedy dodnes velmi zajímavou organizací, která nabízí víc než jen volnočasovou zábavu. Jak je člověk jednou skautem, tak jím většinou zůstává na celý život. 

Česká krajina volá o pomoc. Chátrající boží muka a rozorané pěšiny zaslouží větší péči. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
les
GPS