Největší keltské oppidum se vám zapíše do paměti nejenom krásnými výhledy

Pohled na vrch Hradiště
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud jste milovníci historie a přírody, neexistuje v České republice více míst, které by měly tak zásadní význam. Největší oppidum na našem území však láká i na zvláštní energii, kterou s dostatkem otevřenosti pocítíte i vy.

Největší keltské oppidum nalezneme na vrchu Hradiště. Místo, jehož historie je s lidmi spojená již dva a půl tisíce let, je krásné nejen díky své historii, ale také svou okouzlující přírodou. Oppidum Závist se pne nad Vltavou jen kousek od Zbraslavi a Dolních Břežan. Hledáte místo na výlet? Tak neváhejte! 

Místo, kde bylo největší a nejrozsáhlejší oppidum, se mylně jmenuje Závist podle vesnice na břehu Vltavy. Vzhledem k místu by správné označení mělo být Hradiště. 

Co je oppidum? 

Lingvisté se domnívají, že slovo oppidum vychází z latinského ob pedes, což v překladu znamená místo, které je nutné kvůli hradbám obejít. Tato definice není daleko od pravdy. Keltská oppida jsou vlastně první sídliště, která měla městský charakter. V České republice je jich k nalezení celkem deset a většina z nich se drží proudu řeky Vltavy.  

Doba bronzová 

Osídlení na vrchu Hradiště bylo lidmi využíváno již od doby bronzové. Atraktivita místa lákala i v době haštalské a době laténské během první poloviny 6. století př. n. l., kdy lze vysledovat první stopy keltského osídlení. Keltové se na místo vrátili ještě během 2. a 1. století př. n. l. 

Optimální podmínky byly dané díky dobré geografické poloze, úrodné půdě, ale třeba i nalezišti zlata. V okolí Vltavy byla významná obchodní stezka, která tomuto území dodávala na hodnotě.  

Keltské oppidum 

Celková plocha opevněného území přesahovala 100 ha. Keltské “město” zahrnovalo domy s pevnou konstrukcí, dílny, sklady, dvorcovou zástavbu a předpokládá se, že zde žilo 1 500 až 3 500 obyvatel.  

Archeologický výzkum zde trval přes 27 let. V sedmdesátých letech tu při bádání našli archeologové zbytky tkalcovského stavu, kovářské a keramické dílny, skla a bronzové nádoby, které byly pravděpodobně z dovozu.    

Naučná stezka

Pokud chcete výlet spojit s poznáním, rozhodně nevynechejte naučné stezky Oppidum Závist. Z Dolních Břežan se můžete vydat rovnou dvěma okruhy. První měří přibližně 3 km a popisuje stavby od doby kamenné, přes keltstké osídlení, až k středověkému hradišti. Okruh číslo dvě vás seznámí s předhradím, bránami, opevněním a akropolí, tedy nejvýznamnějšími lokalitami Národní kulturní památky Závist. Trasa je dlouhá přibližně 2,3 kilometru. 

Keltské oppidum: Zlatý poklad u Berounky obsahoval 200 zlatých mincí. Je dnes ještě možné něco nalézt? Více čtěte zde.

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

Klíčová slova: