Doktore, vy sám byste se nechal očkovat? Menzel nebo Žbirka málem zaplatili životem

Co vedlejší účinky očkování, není to nakonec vlastně horší?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zpěvák Miro Žbirka loni málem nepřežil zápal plic, režisér Jiří Menzel zase od Vánoc bojuje s následky zánětu mozkových blan. Obě onemocnění – ale také otravy krve či záněty středního ucha a dutin – má na svědomí pneumokok, neboli bakterie Streptococcus pneumoniae. Některé z pneumokokových infekcí se za pár dnů "vyleží", jiné mohou končit smrtí nebo vážnými fyzickými či psychickými následky po celý zbytek života. 

Pokud pneumokok překoná bariéru mezi sliznicemi dýchacích cest a krevním řečištěm, dojde k tzv. invazivnímu onemocnění – třeba již zmíněnému zánětu mozkových blan neboli pneumokokové meningitidě. V roce 2017 bylo v ČR zaznamenáno 444 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), to je o 121 více než v roce předcházejícím.

Kdo je nejvíce postižený?

Nejvíce, 238 nemocných, bylo ve věkové skupině starší 65 let a dalších 150 pacientů onemocnělo ve věku 40–64 let. V důsledku IPO loni zemřelo 79 pacientů, z toho 64 starších 40 let. Navíc v seniorské populaci patří k nejčastějším příčinám úmrtí zápal plic a komplikace s ním spojené. Ohroženy jsou zejména osoby s komorbiditami respiračního traktu a kardiovaskulárního systému.

 "Spoléhat se na získanou imunitu není rozumné, nefunguje stoprocentně, protože i organizmus lékaře může být kdykoli oslaben, např. akutně probíhajícím onemocněním. I pro lékaře platí, že očkování (pokud není kontraindikováno) je nejjednodušší způsob předcházení infekčním nemocem," říká MUDr. Ethel Ludvíková, praktická lékařka z Medicina centrum s.r.o.

Od září roku 2015 je proto nepovinná vakcína proti pneumokokovým onemocněním hrazena všem pojištěncům starším 65 let věku. A od loňského roku je toto očkování hrazeno jako povinné u osob umístěných v LDN či v domovech pro seniory a u chronicky nemocných obyvatel domovů pro osoby se zdravotním postižením nebo zvláštním režimem.

Ale... Doporučují praktičtí lékaři svým pacientům očkování proti pneumokokovým infekcím aktivně? A jak odpoví, když se jich pacient zeptá: „... a vy sám, pane doktore, jste se očkovat nechal?!“

Doporučíte očkování?

Z krátkého anonymního průzkumu, který letos provedla redakce časopisu Terapie mezi praktickými lékaři – účastníky Kongresu primární péče – v seniorském věku, vyplynulo, že všichni oslovení očkování proti pneumokokům svým pacientům starším 65 let aktivně doporučují, nebo jim alespoň jejich zájem o ně nerozmlouvají. V anketě převládaly odpovědi typu:

  • "Očkování doporučuji hlavně seniorům, ale zájemců není tolik, kolik bych chtěla. I když teď se zájem zvyšuje, protože zdravotní pojišťovna toto očkování lidem na 65 let hradí." (MUDr. J. A., 63 let)
  • "Samozřejmě doporučuji, především pacientům z rizikových skupin. V poslední době jsem v ordinaci zaznamenal výrazné zvýšení zájmu o informace ohledně očkování, hlavně u seniorů." (MUDr. L. K., 68 let)
  • "Propaguji tuto prevenci v přímém kontaktu s pacienty a také oceňuji veřejnou propagaci – zájem velmi vzrostl, pacienti si často u mne v ordinaci ověří informace, které mají třeba z televize, a dají se očkovat. Zajímavé je zjištění, že souběžně s nárůstem zájemců o pneumokokovou vakcinaci nám vzrostl i zájem o očkování proti chřipce." (MUDr. P. Š., 41 let)

Vy sami jste očkovaní?

Horší to už bylo s odpovědí na druhou otázku: zda oni sami jsou proti pneumokokovým infekcím očkováni. Na tu odpovědělo kladně jen 30 % dotázaných lékařů. Dalších 40 % o očkování alespoň uvažuje a zbývajících 30 % – navzdory svému seniorskému věku – očkováno není. Proč?

  • "Očkován nejsem, ale asi bych se nebránil, pokud by mi někdo – třeba kolega odvedle – vakcínu píchl. Takže u mne platí odpověď: ne z lenosti." (MUDr. L. K., 68 let)
  • "I ve svém věku jsem pořád zdravá, takže zatím nemám potřebu se očkovat a myslím, že za roky praxe mám díky každodennímu styku s pacienty protilátek dostatek." (MUDr. A. V., 72 let)

Dá se na to spoléhat?

Opravdu se mohou lékaři spoléhat na to, že díky kontaktu s nemocnými jsou vůči chorobám imunní? Žijící legenda české infektologie doc. MUDr. Vilma Marešová, CSc., emeritní přednostka Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, Praha, si to rozhodně nemyslí.

"Rozhodně je výhodné být očkován, protože jinak není člověk – ani lékař – chráněný dostatečně. Sama jsem se přesvědčila o tom, kam podobné spoléhání se vede. Říkala jsem si, že se nemusím nechat očkovat proti chřipce, protože za ta léta strávená na infekci musím být promořena úplně vším – až jsem dostala chřipku, která mne doslova položila. To mi bylo 60 let, a od té doby se proti chřipce nechávám poctivě očkovat každý rok. Pokud jde o pneumokoka, jsem čekatelkou na očkování, protože jsem nejdříve potřebovala doočkovat něco jiného – ale „děti“, tedy moji žáci, dnes už lékaři, se na mne s pneumokokovou vakcínou chystají. Zatím se mohu sama před sebou trochu omlouvat tím, že se chráním alespoň očkováním proti chřipce, protože ta má v 10 až 20 procentech případů jako komplikaci právě zánět plic. Z čehož vyplývá, že optimální ochranou seniorů je určitě kombinace očkování proti chřipce plus pneumokokovým infekcím."

Očkování doprovází nejrůznější mýty. Ohrožují nejen děti a seniory, ale i celou společnost. Více čtěte zde.