V Kutné Hoře hoří odpad, dým je vidět z Kolína i z Kobylis. Hasiči kolabují z vedra

Požár je vidět ze všech míst Kutné Hory
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Kutné Hoře v části Karlov hoří sklad odpadu, například plasty a lepenka. V bezprostřední blízkosti požáru stojí několik hal, které se hasiči snaží před ohněm uchránit. Jedna z hal, která byla přímo vedle hořícího odpadu, shořela. Požár se rozšířil i na blízké pole.

Tmavý dým byl vidět z mnohakilometrové dálky, například z Kolína, ale i z pražských Kobylis. Na místo vyjeli záchranáři, minimálně pět hasičů se už při zásahu zranilo, kvůli obrovskému vedru kolabovali. Předběžná škoda je vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel po 17:00 řekl, že hasiči požár stále nemají pod kontrolou, hasit pomáhá vrtulník. Dodal, že se zatím podařilo ochránit jednu z hal v areálu, ve které je uskladněná elektronika za několik milionů korun.

Podle Jaroslava Gabriela hasiči zatím množství škodlivin v ovzduší neměří. "Dým stoupá vzhůru a vítr mění směr." Díky dobrým podmínkám tak nejsou lidé výrazně ohroženi.

Dálková doprava vody

Hasiči využívají hydranty v okolí. Vodu na místo vozí také kyvadlově cisterny dobrovolných hasičů. Po městě jezdí vozy městské policie, strážníci vyzývají obyvatele, aby nevětrali. Požár vypukl v průmyslovém areálu na okraji města, historické centrum města tak není ohrožené. Vjezd do areálu je z Čáslavské ulice, v areálu je třídírna odpadů.

Záchranáři na místě ošetřili pět hasičů, dva z nich převezli do nemocnice. "Zhoršený zdravotní stav byl způsobený převážně přehřátím, u jedné osoby kvůli kolapsu z přehřátí byl nutný transport do nemocnice v Kutné Hoře. Druhá osoba se nadýchala zplodin hoření, také byla převezena do nemocnice," řekla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Nekomplikujte zásah

Požár odpadu se rozšířil také na přilehlé pole, hasiči proto na místo povolali vrtulník se speciálním vakem na vodu, který oheň hasí ze vzduchu.

K místu zásahu hasičů se snaží dostat lidé z okolních obcí, aby se na požár podívali zblízka. Například starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín) na Facebooku vyzval obyvatele, aby do Kutné Hory nejezdili, protože komplikují práci hasičům a blokují silnice.

Hasiči převážejí velmi obézní pacienty, pak chybí u požárů. A kdo by to měl zaplatit? Více čtěte zde.
Klíčová slova: