Starosta Dobříše: Jsem životní optimista, ale vládu Andreje Babiše raději nekomentuji

Městu Dobříš se podařilo v posledních letech výrazně snížit i zadlužení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dobříš, středočeské městečko v okrese Příbram s 9 000 obyvateli. Město, které za poslední čtyři roky dokázalo zmenšit svůj dluh v rozpočtu o přibližně 33 milionů. O minulé i současné situaci ve městě a plánech do budoucna si s námi popovídal starosta města Dobříš pan Mgr. Stanislav Vacek, MPA.

Statostou města Dobříš je již od roku 2014 Stanislav Vacek, kterému se povedlo zrealizovat v městě, vzdáleném asi 45 km od Prahy, mnohé. Svou politickou funkci v křesle starosty města si chce "prodloužit" i pro následující období, do kterého vstupuje jako lídr kandidátky Starostů a nezávislých. "Ano, hodlám se i nadále ucházet o post starosty města," říká odhodlaně. Podaří se mu na radnici usednout i v dalším funkčním období?

Stanislavu Vackovi je 65 let, je ženatý, má dvě děti a vnoučata. Má dvě maturity, studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a v mimořádném studiu také na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Pane starosto, kandidátka vaší strany je známá. Vy ji dokonce sám jako lídr vedete. Pokuste se občanům přiblížit uplynulé období, co se podle vás nejvíce povedlo a co považujete za nejdůležitější?

"Tak, řekl bych, že  mezi nejdůležitější realizované projekty je možno zařadit především rozšíření kapacity základních a mateřských škol v hodnotě kolem 70 mil. Kč, zahájení rekonstrukce sportovní haly, rozšíření sběrného dvora, komplexní rekonstrukce celé řady místních komunikací a inženýrských sítí, zlepšenou péči o veřejný prostor a veřejnou zeleň a také zahájení revitalizace Mírového náměstí. Zavedli jsme i přímé přenosy z jednání zastupitelstva, zprovoznili webové aplikace pro hlášení závad či rozšířili prostor pro veřejnou diskuzi. Myslím, že se toho tedy povedlo poměrně dost, a osobně jsem za to velmi rád."

Do konce volebního období zbývá ještě několik málo měsíců. Jaké jsou cíle pro následující období?

"Do konce tohoto volebního období bude dokončena stavba nového pavilonu 5. mateřské školy a budou zahájeny některé důležité akce. Jedná se zejména o zateplení a instalaci nové vzduchotechniky ve sportovní hale, první etapu rekonstrukce chodníků v rámci revitalizace Mírového náměstí, zahájení výstavby nového pavilonu 2. základní školy pro 120 žáků a rozšíření varny a jídelny školy, výběr dodavatele na dodávku rekonstrukce chladicího systému zimního stadionu a některé drobnější akce."

Jakub Landovský: Nenapadlo mě, že budu jednou na čele kandidátky. Neskončím jako Jiří Dienstbier ml. Více čtěte: ZDE.

Výborně, a když se nyní podíváme trochu do budoucnosti, jaké plány jsou podle vás ty stežejní pro následující roky?

"Když jsme na podzim roku 2014 přišli na radnici, bylo našimi předchůdci připraveno jen velmi málo realizovatelných projektů. Dluhové zatížení města bylo na úrovni přes 38 mil. Kč. Poměrně dlouhý čas jsme tak museli věnovat projekční přípravě, což není snadná záležitost, a teprve ve „druhém poločase“ našeho funkčního období se daří projekty realizovat ve větší míře.

Hodně projektů je tak rozpracováno, další jsou připraveny k realizaci. Ostatně přílohou zářijových Dobříšských listů bude přehled dokončených projektů i těch, které jsou k realizaci připraveny. Získali jsme celou řadu dotací a finančních podpor. Dluhové zatížení města jsme přitom snížili na úroveň kolem 5 mil. Kč. Moje plány tedy směřují k dokončení těch nejdůležitějších rozpracovaných projektů."

Byl jste starostou již v letech 1994 - 2002 a pak teď od roku 2014. Pracoval jste pro město i mezi těmi roky? A znamená tato "pauza" také i to, že se vám zkrátka po starostování tak trochu stýskalo?

"Tak musím říci, že pauza se týkala pouze funkce starosty, pro město jsem v tomto „mezidobí“ pracoval nepřetržitě. Po skončení mého druhého funkčního období na konci roku 2002 byl zvolen starostou MUDr. Holobrada, se kterým jsem následně spolupracoval ve funkci místostarosty, konkrétně od září 2003 do prosince 2004. V letech 2006 – 2010 byl starostou zvolen Mgr. Melša. Já jsem po celé volební období působil rovněž ve funkci neuvolněného místostarosty a zajišťoval např. intenzifikaci čističky odpadních vod, rekonstrukci kanalizace a vodovodu v lokalitě Malá Strana a další akce. V letech 2010 – 2014 jsme tvořili spolu naším nynějším koaličním parterem TOP 09 konstruktivní opozici a já jsem pracoval v kontrolním výboru.

Když se nyní podíváme trošku na vaši osobní stránku, jak byste sám sebe jako člověka charakterizoval?

"No, řekl bych, že jsem svým založením optimista, takže tak nějak. Zkrátka se rád dívám do budoucnosti a jsem zvědavý, co přijde."

Láká vás i vrcholná politika, například Poslanecká sněmovna ČR či Senát?

Nelákala, neláká a lákat asi už ani nebude.

Jak vnímáte současnou vládu Andreje Babiše?

Tak to bych raději nekomentoval…

Je ještě něco, co byste rád vzkázal svým voličům nebo protikandidátům?

Až v říjnu skončí volební kampaň, skončí lákání voličů a bude rozhodnuto o tom, kdo bude v Dobříši občany zastupovat ve vedení radnice, byl bych rád, aby všichni tito zvolení „zástupci lidu“ přistupovali ke své roli odpovědně a upřednostnili zájem města a jeho dalšího rozvoje před zájmy jinými.

Místostarosta Vlašimi: Je mi hanba, co jsme za národ. Necháváme se ovlivňovat lží a populismem. Více čtěte: ZDE.