Kouzelné Lotyšsko: Pláže s modrou vlajkou, relax, zábava, i kulinářské bomby jako řízek s houbami

Vyrazte k moři třeba i do Lotyšska, mnohé překvapí
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Také tento týden vybíráme jedno z krásných míst, kam lze ještě v letošní sezoně vyrazit alespoň na krátkou dovolenou. Po tradičních destinacích v Itálii či Bulharsku jsme zavítali mj. do Polska či na sever Německa. Dnes se podíváme na trochu netradiční destinaci, kde si lze ale užít doslova parádní dovolenou. Tou destinací je Lotyšsko, konkrétně přímořská letoviska Riga a Jurmala. I zde je totiž slunce či azurového moře a krásných pláží dostatek.

Slunce, azurově čisté moře, odpočinek na pláži a třeba i ochutnávání místních specialit či procházky po památkách. Kdo by to nemiloval, že. A přesně tohle si můžete ještě letos užít třeba na pobřeží Baltského moře v Rize či ještě lépe v nedaleké Jurmale.

Jurmala je největší lázeňské město v Lotyšsku ležící v Livonsku asi 25 kilometrů na západ od hlavního města Rigy. 32 kilometrů dlouhé město se táhne podél Rižského zálivu a řeky Lielupe.

Riga a obchod jde k sobě odnepaměti

Oblast dnešní Rigy ležela odjakživa na důležité obchodní trase, již v raném středověku se pak stala vikingským centrem obchodu. Oficiálně bylo město založeno již počátkem 13. století, konkrétně v roce 1201, záhy poté se začalo s budováním opevnění. Ve druhé polovině 13. století se Riga stala členem takzvané Hanseatické ligy, první obchodní a hospodářské unie v Evropě.

Během třicetileté války pak město připadlo Švédsku, v roce 1721 následně Rusku, jehož součástí bylo až do první světové války. Také dnes město zůstává velmi důležitým přístavem a nově stále častěji i oblíbeným cílem mnoha turistů z celého světa. Hovoří o tom i čísla, ta poslední se říkají až o dvou milionech turistů za rok.

UNESCO, hrad i skvělé nákupy

A je očividné, proč. Historické centrum Rigy se může pochlubit mimo jiné i architekturou ve stylu Art Nouveau - s dřevěnými stavbami z 19. století. Centrum je také zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO. Za návštěvu rozhodně stojí také Rižský hrad z poloviny 14. století, který je sídlem prezidenta i celé řady muzeí.

Na své si jistě přijdou i příznivci nakupování. V hlavním lotyšském městě si rozhodně nenechte ujít i návštěvu světoznámého Centrálního tržiště. To totiž našlo domov v originálních hangárech Zeppelinů z první světové války, které vás dozajista ihned okouzlí. Koupit pak na něm můžete jen ty nejčerstvější produkty: od ryb, přes lokální zeleninu či maso až po mléčné výrobky.

Nedaleké, byť krásné. Polsko vás mile překvapí, nabízí bohatou kulturu, široké pláže i rybí speciality. Více čtěte: ZDE.

Je libo ochutnat rasol či řízek s houbami?

Riga a vlastně i celé Lotyšsko leží na křižovatce mezi Skandinávií a východní Evropou. To poznamenalo i její gastronomii, která je směsicí tradice, přírodních surovin a vlivů okolních států. Za ochutnávku rozhodně stojí tzv. „rasol“, tedy bramborový salát z několika vrstev masa či ryb, vařených vajec, zeleniny a majonézy. Pochutnáte si také třeba na „karbonade“, což je smažený obalovaný vepřový řízek podávaný s houbami a bramborem.

Překrásné pláže vás přenesou do dalekých míst

Když se podíváme na moře a místní pláže, tak ty vás dozajista okouzlí na první pohled. Je jich totiž v blízkosti hlavního města Rigy, i třeba nedaleké Jurmaly, nespočet. A právě Jurmala patří dle turistických recenzí k nejoblíbenějším destinacím na trávení pohodových dnů na pobřeží Baltského moře. Na mnoha místech najdete dokonce krásný čistě bílý písek, který vás naprosto očaruje a možná i přenese do vzdálenějších přímořských destinací, třeba kdesi ve východní Asii.

A právě jemný bílý písek, mělké moře a atrakce pro děti dělají z Jurmaly ideální letovisko i pro rodiny s malými dětmi. K dispozici jsou zde na každém kroku i fotbalová či volejbalová hřiště. Na jaře a na podzim si na své přijdou také hledači pokladů ­­ – v těchto obdobích totiž moře vyplavuje kousky jantaru.

Modrá vlajka, relax, turnaje i windsurfing

Jurmalské pobřeží je vlastně jedna opravdu dlouhá pláž, ale každá část má trošku jiný charakter. Pláže v Majori a Bulduri se pyšní modrou vlajkou a jsou vhodné zejména pro klidný relax, v Dubulti a Dzintari se pořádají volejbalové a fotbalové turnaje, a Pumpuri je nejvhodnější místo pro windsurfing a kiting.

Německé ostrovy: To je romantika plná písečných dun, rezervací i plazících se tuleňů. Více čtěte: ZDE.