Potvrzeno: Jízdné pro studenty a seniory bude od září zdarma. Kdo to zaplatí?

Jak se studentni a senioři k bezplatnému jízdnému dostanou?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedni to kritizují, druzí v tom vidí vítanou možnost, jak ulevit starším lidem a studentům. Tedy skupinám obyvatel, kteří počítají každou korunu. Řec je o jízdném zdarma, které zavádí Středočeský kraj. Nebude to však samozřejmě zadarmo.

Žáci, studenti a senioři nad 65 let by měli od září jezdit ve Středočeském kraji zdarma. Tato skupina bude mít od září ze zákona slevu 75 procent z jízdného, zbylých 25 procent zpětně proplatí na žádost Středočeský kraj.

Premiér Andrej Babiš sliboval plošné jízdné zdarma pro seniory a důchodce. To by stálo zhruba miliardu a podle odborníků také zcela paralizovalo již dnes vytížené páteřní linky.

Ročně bude stát kraj sleva pro studenty a seniory asi 58 milionů korun. "Počítáme s tím, že tyto výdaje budou kompenzovány předpokládaným snížením příspěvku kraje na objednávanou veřejnou dopravu v souvislosti s rozhodnutím vlády o navýšení slev jízdného žákům, studentům a seniorům," řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Proplácet se jim bude zpětně

Podle hejtmanky se bude sleva na jízdném proplácet zpětně. Studenti a senioři tak za cestování zaplatí 25 procent ceny jízdenky, následně vyplní speciální formulář, který bude například na webu kraje nebo na pokladnách dopravců. Vyplněný formulář se pak zašle elektronicky nebo poštou na krajský úřad, který peníze zpět proplatí.

Žadatelé musí být starší šesti let a mít bydliště na území kraje. Zároveň musí využívat předplacené jízdenky, například čtvrtletní nebo roční. Sídlo školy, kam studenti dojíždějí, může být i mimo Středočeský kraj, sleva se pak ale vztahuje pouze na cestu po Středočeském kraji.

Podvody na zlevněných jízdenkách! Dopravci si z toho udělali byznys. Čtěte zde.