Nadšení, kreativita a kus srdce. Život i práce ho baví, nyní rozjíždí premiérový Gastro Food Fest

Kreativní partička z Příbrami chystá pro Středočechy další zajímavou akci
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nechybí mu kreativita, pracovitost ani chuť vytvářet stále něco nového. Během své kariéry spolupracoval s celou řadou známých osobností i velkých mezinárodních firem, byl také jeden z prvních, který do Česka přivedl dnes již běžné farmářské trhy. Ondřej Lachman nyní se svými kolegy otevírá brány Gastro Food Festivalu, na který se mohou milovníci jídla i dobrého pití těšit už první zářijový den. 

Ondřeji, již 1. září zažijí Středočeši a zvláště Příbramáci něco nového, Gastro Food Festival s názvem Piknik na Nováku. Můžeš nám přiblížit, o co se jedná a jak vlastně tato akce vznikla?
Nápad na uspořádání food festivalu vznikl v Cowárně, což je příbramské coworkingové centrum. Loni na jaře jsme seděli společně s Vlastou Ševrem a Vojtou Hráškem a vymýšleli jsme projekty, které bychom v Příbrami rádi realizovali. S klukama strašně rád spolupracuji, protože jsou to velký srdcaři, kteří rádi vymýšlí projekty, které obohacují život ve městě. Při vymýšlení projektů klademe hodně důraz na to, aby se lidé v Příbrami setkávali a zažili u toho něco zajímavého. Moc nám nejdou takové ty sázky na jistotu, na kterých se dají vydělat rychlé peníze. Děláme tak složitější projekty s nejistým cashflow, ale na druhou stranu jsme rádi, že můžeme v našem městě dělat zajímavé věci.

Kdo všechno vlastně za touto akcí všechno stojí a na co se mohou účastníci těšit?
Jak jsem již zmínil, jsou to hlavně kluci z Cowárny a pak ještě Bára Dražanová s Kubou Ševrem. Tihle dva odvedli neskutečně velký kus práce při shánění účastníků letošního Pikniku. A musím říct, že dle mého, se jim to víc než povedlo. Máme 25 stánků se širokým výběrem dobrot z celého světa a co je nejdůležitější, všechno jsou to lidé, kteří jídlo milují, rozumí mu a umí ho udělat. Chceme, aby Piknik byl hlavně o jídle, setkávání a pohodě, tudíž jsme se shodli, že bychom ho nechtěli rušit nějakou organizovanou zábavou či vystoupením umělců, kteří si vezmou honorář a nebudou mít o akci zájem. Ale samozřejmě bude možnost se pobavit i trošku jinak než ochutnáváním jídla a pití. Namátkou, na ostrůvku uprostřed Nováku bude chill zóna s vodními dýmkami, holky si budou moct uplést květinový věnec do vlasů, bude soutěž v pojídání knedlíků, soutěž o auto na víkend či si účastníci budou moci vyzkoušet i klidovou chill hudbu, kterou zahraje DJ Maiky.

Do divadla jen v saku či kostýmu? Omyl! Oblečte si džíny a mikinu a vyrazte na divadelní klasiku do lesa. Více čtěte: ZDE.

Proč vlastně "Piknik na Nováku"? Sázíte na jednoduchost? Kdo vůbec měl prvotní nápad tuto akci v Příbrami pořádat?
Ano, přesně tak, chtěli jsme to udělat jednoduché a snadno zapamatovatelné. Chtěli jsme, aby lidé měli prostor nebo aby si zamilované páry mohly lehnout třeba na deku. Proto také kvůli Pikniku areál nezavíráme, zůstane otevřený pro veřejnost, nechceme uzavřít na poslední prázdninovou sobotu nejhezčí koupaliště pro lidi, které třeba nějaký food festival vůbec nezajímá. No a s tím nápadem, při vší skromnosti, musím říct, že jsem přišel já, ale to opravdu není podstatné. Nápad je jenom semínko, o které se musí někdo starat, aby z něj něco bylo. Já mám to štěstí, že mám okolo sebe partu výborných zahradníků.

Jak dlouho vůbec přípravy na takovou akci trvají, co vše je potřeba udělat a s jakými problémy se třeba občas potýkáte? Proč vůbec padla volba na areál Nového Rybníku?
O akci už mluvíme dlouho, ale konkrétní přípravy začaly letos na jaře. Musím říct, že nějaké zásadní situace, které by se daly nazvat problémem, jsme zatím neřešili. Spolupráce se všemi probíhá až nadmíru dobře. Speciální poděkování musí zaznít pro zástupce Sportovních zařízení Příbram, tam je to opravdu radost spolupracovat. No a u výběru lokality bylo jasno. V Příbrami a myslím, že ani široko daleko není lepší místo na pořádání akce v podobném duchu.

Ty osobně už patříš ke zkušenějším promotérům podobných akcí, pořádal jsi třeba od promítání fotbalového či hokejového mistrovství, až po farmářské trhy v Praze na Kulaťáku. Asi ses pro tyto akce narodil, že?
No nevím, jestli zkušený promotér, ano, je pravda, že jsem s pár nápady přišel, ale to ostatní také. Do Příbrami jsem se přestěhoval z Prahy asi před sedmi lety, kde jsem se věnoval produkci velkých akcí i akcí pro velké klienty, ale tady mě to baví podstatně víc. Je v tom srdce a stále přátelství a to mě právě naplňuje.

Takže jsi osobně i rád, že podobných akcí je nejen v regionu poslední dobou stále více?
Určitě. Je fajn, že se u nás děje poměrně velké množství akcí a že se jim věnuje více lidí. Každý umí udělat akci pro jinou skupinu lidí a to je dobře, protože ve finále to může být prospěšné pro všechny. 

Víte, proč mají sýry oka? Záhada, která se řešila téměř sto let. Více čtěte: ZDE.

Kreativita ti rozhodně tedy nechybí. Dokáže tě i tento koníček uživit, nebo musíš máknout i trochu jinde?
No, jsem malinko snílek, rád vymýšlím různé věci, to je pravda. A proto jsem rád, že jsme tady před těmi sedmi lety našel partu lidí, kteří jsou ochotní dělat projekty, i třeba jenom proto, že je baví. Ale jasně, jenom zábavou člověk živ být nemůže. Mým hlavním projektem a živobytím je papírenská dílna Vazárna, ve které s mojí ženou vyrábíme na zakázku nejrůznější věci z papíru.

Takže Vázárnu lze nazvat i jakýmsi tvým druhým dítkem, že?
Dá se to tak říci. Ve Vazárně můžu realizovat svoji kreativitu na denní bázi, i když je to mnohdy víc náročné. Je to podnikání se vším všudy, tudíž se musí řešit obrovské množství jiných věcí než vymýšlet, jaký budeme vyrábět zápisník.

Můžeš prozradit, kdo patří k tvým hlavním klientům, nebo se pochlubit, jakým TOP hvězdným klientům jsi již "něco svázal"?
Musím říci, že máme štěstí, že jsme mohli spolupracovat s několika zajímavými klienty. Před loňskými Vánocemi jsme realizovali nejrůznější zakázky pro Seznam.cz, vyráběli jsme zápisníky na loňské Mistrovství světa v hokeji pro Mezinárodní hokejovou federaci apod. V současnosti spolupracujeme například i s Avastem.

Když se ještě na závěr vrátíme do našeho regionu, existuje nějaký tvůj sen, co bys chtěl do Příbrami, Prahy či kamkoliv jinam ještě do budoucna přivést?
To asi ne. Mě baví dělat věci tak, jak děláme, samozřejmě zlepšovat je stále co, ale nějaká velká jména nebo projekty se mi dělat už nechce. To už mám za sebou. 

Natáčení nezapomenutelných Chalupářů: Rozkradení kapři, Menšík bez řidičáku i zaskakující Sovák. Více čtěte: ZDE.